Persbericht

Wageningen University benoemt drie buitengewoon hoogleraren

article_published_on_label
8 juli 2014

In de afgelopen maanden heeft Wageningen University een drietal buitengewoon hoogleraren benoemd. Het gaat om dr. Meine van Noordwijk, hoogleraar Agroforestry, dr.ing. Michel Eppink, hoogleraar Biorefinery with focus on mild separation technologies of complex biomolecules, en dr.ir. Gert-Jan Nabuurs, hoogleraar European forest resources. De drie leerstoelen zijn mede mogelijk gemaakt door een externe financier.

Meine van Noordwijk


Meine van Noordwijk

Meine van Noordwijk (Enschede, 1952) is Chief Science Advisor bij het World Agroforestry Centre (ICRAF) in Nairobi (Kenya) en Bogor (Indonesia), een van de 15 CGIAR onderzoeksinstellingen met mandaat op het grensvlak van bossen, bomen, boeren, landgebruik en milieueffecten. Hij studeerde (Biologie doctoraal in Utrecht in 1976, promotie in Wageningen in 1987) en publiceerde op de terreinen van plant-bodem relaties, landgebruik in relatie tot tropische bossen, economie en milieufuncties, en multifunctionele landschappen. Zijn leerstoel, ondergebracht bij de leerstoelgroep Plantproductiesystemen, is mede mogelijk gemaakt door het World Agroforestry Centre. Prof. van Noordwijk is begonnen op 1 januari 2014.

Michiel Eppink

Eppink, Michel - GA--20140620_klein.jpg

Michel Eppink (Denekamp, 1964) is afdelingshoofd Down Stream Processing (Scheidingstechnologie) bij Synthon Biopharmaceuticals BV in Nijmegen. Synthon ontwikkeld naast kleine generische chemische moleculen nieuwe complexe biotherapeutische eiwitten op het gebied van oncologie en multiple sclerose. Synthon is een internationaal (bio)pharmaceutisch bedrijf met wereldwijd 1400 medewerkers (Nijmegen ongeveer 400 medewerkers). Hij studeerde moleculaire microbiologie en biochemie in Utrecht, en promoveerde in 1999 in Wageningen. Zijn leerstoel, deel van de leerstoelgroep Bioprocestechnologie, is mede mogelijk gemaakt door Synthon Biopharmaceuticals BV. Prof. Eppink is benoemd per 1 maart 2014.

Gert-Jan Nabuurs

Gert-Jan Nabuurs

Gert-Jan Nabuurs (Overloon, 1967) is  ‘Lead Scientist’ Europese bossen bij Alterra Wageningen UR. Hij studeerde Bosbouw in Wageningen en promoveerde in 2001 in Finland. Zijn leerstoel, ondergebracht bij de leerstoelgroep Bosecologie en bosbeheer, wordt medegefinancierd door Alterra Wageningen UR. Prof. Nabuurs is benoemd per 1 juni 2014. Gert-Jan was ‘Coordinating Lead Author’ van het hoofdstuk over bossen in het Vierde Assessment Rapport van het wereldklimaatpanel IPCC. Hij zit in de Raad van Beroep van Pan European Forest Certification Nederland. Hij is vice-voorzitter van de task force ‘climate change’ van de International Union of Forest Research Organizations, lid van de Global Carbon Working Group, en docent aan de University of East Finland.