Dossier

Wolven

Na een afwezigheid van ongeveer 150 jaar heeft de wolf zich weer in Nederland gevestigd. In dit dossier vindt u nieuws, achtergronden en resultaten van het Wagenings onderzoek naar wolven in Nederland.

Wageningen University & Research monitort de terugkeer van de wolf via DNA-onderzoek. Gevonden keutels worden in ons lab getest op DNA, om vast te stellen of het daadwerkelijk om een wolf gaat en om te weten w√©lke wolf het is. Daarvoor werken we via het CEwolf-consortium samen met het Duitse onderzoekinstituut Senckenberg. Met deze informatie kunnen de provincies een goed onderbouwd besluit nemen over het beleid rondom de wolf. De meeste wolven in Nederland zijn zwervend, maar op de Veluwe heeft de eerste wolvin zich inmiddels gevestigd. 

Faunaconsulenten nemen ook DNA af van schapen die vermoedelijk gedood zijn door een wolf. Ons onderzoek wijst vervolgens uit of dit inderdaad het geval is. Dit gebeurt binnen een maand na de DNA-afname. Een overzicht van deze gevallen en de DNA-uitslagen zijn beschikbaar op de website van BIJ12. Per kwartaal wordt vervolgens ook voor deze gevallen een genetisch profiel opgesteld voor individuele herkenning.

Zo werkt ons onderzoek

Nieuws over wolven

Projecten over wolven

Publicaties over wolven