vogelmijt bij de mens

Vogelmijt en de mens

De mens, maar ook andere zoogdieren, zijn slechts een tijdelijke gastheer voor de vogelmijt in hun zoektocht naar een gevederde gastheer. Maar ook mensen en andere zoogdieren kunnen last van vogelmijten/bloedluizen hebben. Hoe kan dat? En hoe kan je vogelmijt in huis voorkomen en bestrijden?

Wat voor klachten krijgen mensen van vogelmijt?

Het grootste ongemak bestaat uit ernstige jeuk. De mijten kunnen zich op de mens niet handhaven en gaan ook niet in de huid zitten. De eventueel ontstane huiduitslag is alleen symptomatisch te behandelen, dus met jeukstillende middelen.

Hoewel de vogelmijt ziekten kan overdragen op het pluimvee, is dit niet aangetoond bij de mens. Er bestaat géén kans op overdracht van Borrelia burgdorferi, de bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Deze wordt overgedragen door harde teken die langer dan 24 uur in de huid hebben gezeten.

Vogelmijtbeten op de onderarm (foto Dr. M.A. Cafiero, IZSPB Italy)
Vogelmijtbeten op de onderarm (foto Dr. M.A. Cafiero, IZSPB Italy)

Hoe komt vogelmijt in huis?

Vogelmijten hebben een voorkeur voor gevogelte. Beruchte bronnen van vogelmijten bij de mens zijn verlaten vogelnesten. Na het uitvliegen van de jongen, moeten de aanwezige vogelmijten namelijk noodgedwongen op zoek naar een nieuwe gastheer, ‘bloeddonor’. Rond woonhuizen zijn dat de mens en eventuele huisdieren. Rond bedrijfsgebouwen kunnen dat ook andere dieren zijn, bijvoorbeeld paarden en dergelijke.

Vaak is de oorsprong van vogelmijt in huis een verlaten vogelnest
Vaak is de oorsprong van vogelmijt in huis een verlaten vogelnest

Hoe voorkom je vogelmijt in je huis?

 • Verwijder vogelnesten en begroeiing waar vogels zich in kunnen nestelen van de gevels van het huis. Ook onder dakpannen of op zolder kunnen zich nesten bevinden.
  • Let op: niet alle vogelnesten mogen zomaar verwijderd worden, sommige vogels zijn beschermd. Ook in het broedseizoen mogen nesten niet verwijderd worden.
 • Voorkom dat vogels zich opnieuw kunnen nestelen door vogelwerend gaas onder dakpannen of dakgootpreventie te plaatsen.
 • Vermijd direct contact tussen een volière of vogelhok en uw woning.
 • Katten die buiten lopen (en wellicht vogels vangen) kunnen in aanraking komen met vogelmijten en ze dan mee naar binnen nemen. Ook op honden, ratten/muizen en zelfs op vliegen zijn wel vogelmijten aangetroffen. Hoewel ze daar niet kunnen overleven, kunnen ze zo mogelijk wel in je huis komen.
 • Om te voorkomen dat vogelmijten binnenkomen, kan diatomeëenaarde aangebracht worden bij kieren van deuren en ramen. Check ook (de bevestigingen van) rolgordijnen, gaashorren en zonweringen.

Wat kan je doen als je vogelmijt in huis hebt?

Theoretisch kunnen mijten zich niet voortplanten zonder bloed van vogels te drinken, en zou het probleem zich eigenlijk dus vanzelf moeten oplossen. Helaas is dit niet het geval. In de praktijk blijkt het heel lastig om van een mijtenprobleem af te komen. Het is vaak een jaarlijks terugkomend probleem.

Je kan onderstaande maatregelen nemen:

 • Vogelmijten schuilen overdag in kieren en spleten, waar ze ook hun eitjes leggen. Oppervlakkige behandelingen zullen het probleem dus niet kunnen verhelpen. Het meest effectief is het als de bron opgespoord kan worden en uit huis verwijderd kan worden. Schakel bij voorkeur dus een gespecialiseerd bedrijf in om de mijten te bestrijden. Zij kunnen ook vaststellen om welke mijt het gaat en daar hun bestrijding op afstemmen.
 • Vogelmijten zijn gevoelig voor dezelfde middelen die voor vlooien bij honden en katten gebruikt worden. Behandel de huisdieren en de omgeving (kleden, vloerbedekking, hondenmand) daarom tegen vlooien.
  • Middelen tegen vogelmijt zijn verkrijgbaar bij boerenbond winkels. Deze zijn echter niet bedoeld voor gebruik in woonhuizen en dus ook niet getest en/of goedgekeurd voor gebruik in menselijke omgeving.
 • Zeer frequent dweilen met water en zeep en stofzuigen helpt het probleem te verminderen. Denk aan de hoekjes en kiertjes, vergeet de stoelen en banken niet. Verwijder de stofzak direct erna of leeg die in een afsluitbare opvangbakbak.
 • Was beddengoed op 60 graden, niet alleen de lakens, maar ook uw kussen en dekbed. In extreme gevallen zal een nieuw matras noodzakelijk zijn. Controleer ook de gordijnen en was deze indien mogelijk op 60 graden.

Niet alle overlast gevende mijten zijn trouwens vogelmijten. Er zijn ook andere mijten, zoals oogstmijten. Ook vlooien en bedwantsen kunnen overlast geven.

Wageningen University & Research doet geen determinatie van mijten. Het beste is om een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen om van vogelmijten/bloedluizen in huis af te komen.