Project

Myco peptide epitopes

Bovine tuberculose (bTB) is een zoönotische infectie die veroorzaakt wordt door Mycobacterium bovis, deze bacterie behoort tot het Mycobacterium tuberculosis complex.

Mycobacterium gevoelige species omvatten naast runderen onder andere dassen, herten, geiten, varkens, honden, katten en vele andere (wilde) zoogdieren en dieren die in gevangenschap worden gehouden in dierentuinen; met name olifanten.

Tuberculinatie

Tuberculinatie is tot op heden nog steeds de wettelijk voorgeschreven test voor de diagnostiek van bovine tuberculose. Tuberculinatie vereist dat een dier in een periode van 72 uur 2x in handen is. Dit is bewerkelijk, arbeidsintensief en in geval van wilde dieren vaak onmogelijk bijv. door afwijkende anatomie van de huid (olifant). Een snelle serologische éénmalige diagnostische assay is daar een voorwaarde voor adequate monitoring. Een dergelijke test is op dit moment echter niet beschikbaar.

Het project beoogt door middel van een integrale screening van het unieke proteome met een speciale ultra-high density peptide chip techniek van de belangrijkste pathogene mycobacteriën de beste species specifieke lineaire B cel epitopen te identificeren. Deze epitopen kunnen vervolgens direct gebruikt worden in het opzetten van een (multiplex) diagnostische assay en/of sneltest voor deze mycobacteriën.

Publicaties