Persbericht

Samenwerking WUR en CEPI om vaccins tegen het COVID-19 coronavirus te testen

article_published_on_label
16 april 2020

Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) en de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) werken in een nieuwe samenwerking aan de bestrijding en het voorkomen van het coronavirus COVID-19. WBVR zal binnen deze samenwerking preklinische modellen voor het coronavirus SARS-CoV2 ontwikkelen, zodat vaccins tegen het virus op werkzaamheid en veiligheid voor de mens kunnen worden getest.

Ontwikkelen van vaccins en antivirale middelen

In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een niet eerder gezien coronavirus: SARS-CoV-2, dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt. Dit virus grijpt wereldwijd snel om zich heen. Wetenschappers over de hele wereld zijn druk bezig met het ontwikkelen van vaccins en antivirale middelen tegen het coronavirus.

Coronavirus en COVID-19 - Ontwikkelen van vaccins en antivirale middelen

Testen op veiligheid en effectiviteit

CEPI coördineert en financiert wereldwijd de ontwikkeling van vaccins voor bestrijding van de ziekte COVID-19. WBVR zal in dit samenwerkingsproject testen welke dieren het meest geschikt zijn als preklinisch model voor COVID-19. Zulke modellen zijn onmisbaar voor de ontwikkeling van veilige en effectieve antivirale middelen en vaccins, die nodig zijn om de corona uitbraak het hoofd te bieden.

Faciliteiten van WBVR

Ludo Hellebrekers, directeur Wageningen Bioveterinary Research: “Door deze samenwerking maakt CEPI het voor WBVR mogelijk om een ​​substantiële bijdrage te leveren aan de volksgezondheid. Met de preklinische modellen die ontwikkeld worden, kunnen we in de speciale faciliteiten van WBVR vaccins testen voor de bestrijding en voorkoming van SARS-CoV-2.”