Scheiden en zuiveren

Scheiden en zuiveren

Van voedingsindustrie tot energiesector en chemische industrie: bedrijven in alle sectoren zoeken naar kansen om biobased producten, materialen en chemische bouwstenen op de markt te introduceren. De hoge kosten van productopwerking en waterbehandeling (downstreamprocessing) zijn vaak een knelpunt. Wageningen Food & Biobased Research integreert bestaande en nieuwe technologieën om waardevolle componenten economisch rendabel uit biomassa te scheiden en zuiveren.

Effectieve scheiding en zuivering

Wageningen Food & Biobased Research heeft de expertise om componenten effectief te scheiden en reststromen zo zuiver mogelijk te maken. Onze oplossingen zijn gebaseerd op een combinatie van technologieën. We passen ze toe om producten te scheiden, te concenteren en te zuiveren, of het nu gaat om vloeistoffen, gassen of vaste stoffen. Voor elke vraag zetten we de beste combinatie van technieken in of ontwikkelen we samen met partners een nieuwe oplossing.

Kostenefficiënt scheiden en zuiveren

Ons proces voor productopwerking en waterbehandeling bestaat uit drie fasen:

  • In de eerste fase zetten we technologieën in om micro-organismen vrij te maken en de waardevolle stoffen daaruit te isoleren.
  • In de tweede fase gebruiken we technologieën om de concentratie van gewenste stoffen te verhogen.
  • Fase drie omvat technologieën om gewenste stoffen te zuiveren, raffineren en ‘op specificatie’ te brengen.

Hieronder vindt u een overzicht van de technologieën die we per expertise inzetten. De technologieën zijn breed inzetbaar en zijn te combineren met fermentatie of enzymatische conversies.

Gasscheidingen Membraantechnologie, adsorptie, absorptie, strippen, selectieve gasoverdracht, gecontroleerde atmosfeer (vochtigheid, CO2 enz.), terugwinning van aroma's.
Vloeistofscheidingen (Hybride) membraantechnologieën (destillatie, extractie, absorptie, enz.), (anti-solvent)kristallisatie/precipitatie, chromatografie, elektromembraanscheidingen, stabilisatie van vloeistoffen om bederf, ontwatering en emulsiebreking te voorkomen.
Electrochemische scheidingen Elektrodialyse, capacitieve de-ionisatie, elektro-membraanscheidingen, electrochemische productie van oxidatiechemicaliën.
Extractie Vaste-, vloeibare- en reactieve extractie (met of zonder membranen).

Concurrerende, modulair toepasbare oplossingen

De reikwijdte van onze expertise maakt Wageningen University & Research toonaangevend in de wereld. Onze experts in scheiding en zuivering werken nauw samen met experts in aangrenzende gebieden, zoals bioconversie, duurzame chemie en bioraffinage. Hierdoor kunnen we onze industriële partners concurrerende, modulair toepasbare oplossingen bieden voor het gehele proces van grondstof tot eindproduct. We ontwikkelen niet alleen nieuwe technologieën en processen, maar voeren ook technische, economische en milieu-impactstudies en haalbaarheidsstudies uit. Vervolgens helpen we partners met opschalen en implementeren van nieuwe processen en met het sluiten van materiaal- en energiekringlopen.

Geinteresseerd in de mogelijkheden?

Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek: