Overleving van ondermaatse vis

Wetenschappers en vissers doen samen onderzoek naar de overlevingskans van ondermaatse vis. Hoeveel ondermaatse vis overleeft het proces van terugzetten in zee ('discarding')? En kun je de overlevingskans vergroten? Het onderzoek levert kennis aan voor het Europese 'discards'-beleid.

  • shutterstock_schol_1960247830.jpg

Waarom onderzoek naar de overlevingskans van ondermaatse vis?

Er is veel discussie over de zogenaamde aanlandplicht in het Europese Visserijbeleid. De aanlandplicht betekent dat dat in principe alle vis die wordt gevangen mee naar wal wordt genomen. Eerder moesten vissers juist ten allen tijde kleine vis terugzetten in zee. Het idee is dat vissers hierdoor gestimuleerd worden om deze ongewenste bijvangst te verminderen. Dit zou ten goede komen aan het visbestand, het visserijbeheer en het ecosysteem. Vissers denken daar echter anders over. Als te kleine vis niet meer mag worden teruggezet in zee, kunnen ze immers nooit meer tot volwassen vis uitgroeien en zich voortplanten. In het Europese Visserijbeleid is daarom afgesproken dat voor soorten die een hoge overlevingskans hebben, uitzonderingen op de aanlandplicht kunnen worden verleend.

Maar hoeveel van de te kleine vis die vissers terugzetten in zee, blijft eigenlijk leven? En hoe kun je de overlevingskans verbeteren? Dit zijn de kernvragen van het onderzoek dat Wageningen Marine Research samen met de visserijsector uitvoert.

Hoe gaat het overlevingsonderzoek in zijn werk?

Om de overlevingskansen vast te stellen volgen we de richtlijnen van de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES).

Klik op de infographic om hem te vergroten:

Infographic: overleving van ondermaatse vis

Wat zijn de resultaten?

We hebben voor ondermaatse schol en tong de overlevingskansen in de 80mm pulsvisserij (12m tuig) vastgesteld en indicatieve overlevingskansen voor tarbot, griet, stekelrog en gevlekte rog bepaald. We zijn nog bezig met de analyses van het effect van de omstandigheden waaronder de visserij plaatsvindt op hun overleving.

Infographic_overlevingvis_overlevingskans_embedded_NL_def.png

Stel uw vraag over de overleving van ondermaatse vis aan onze expert: