Nieuws

Honderden deelnemers Biodiversity Challenge bij zeventien uni's zoeken zeldzame soorten

article_published_on_label
6 juni 2023

In twee weken tijd hebben meer dan 200 WUR-studenten en -medewerkers 867 soorten geteld op onze Campus en externe WUR-locaties. Dat is al meer dan tijdens de Challenge van vorig jaar en er zijn nog vier weken te gaan.

"Tot nu toe is het een groot succes," zegt docent Casper Quist, die oorspronkelijk met het idee van de Biodiversity Challenge kwam. "Vooral de mensen die niet zo vaak de natuur in trekken, zijn verbaasd hoeveel biodiversiteit er te vinden is, gewoon om je heen." 

Bioblitz gaat ook om verwondering

In onze Bioblitz-competitie met andere universiteiten in Europa gaat WUR momenteel nog steeds aan de leiding, op de voet gevolgd door de KU Leuven en de Swedish University of Agricultural Sciences. Veel van deze universiteiten organiseren ook excursies en zetten collega's aan tot het ontdekken van biodiversiteit. "Het is geweldig dat iedereen zo enthousiast meedoet", zegt Mieke de Wit, organisator van de Biodiversity Challenge. De Bioblitz gaat ook om verwondering. "Het is belangrijk om biodiversiteit zelf te ervaren", legt De Wit uit. "Mensen denken bij biodiversiteit aan een tropisch regenwoud of een koraalrif, maar biodiversiteit is overal om je heen. Het is alleen zo dat mensen er vaak niet op letten. Met deze challenge willen we laten zien wat er allemaal te vinden is op de campus. Dat zorgt voor verwondering en plezier. De hoop is dat mensen vervolgens beter voor de natuur willen zorgen."

Bekijk de video van onze campusontdekkers: 

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Een rijkdom aan soorten

Op Wageningen Campus zijn meer dan 350 planten- en boomsoorten te vinden, 75 soorten vliegen en muggen, 68 soorten kevers en 50 soorten nachtvlinders. Zeldzame vondsten zijn onder andere korstmossen zoals lipvingermos (Physcia vitii) en Candelaria pacifica, en de bergveldwesp (Polistes biglumis) en het bosmierlieveheersbeestje (Coccinella magnifica).

Ook op WUR-locaties buiten Wageningen levert de Challenge mooie resultaten op. Collega's van Wageningen Bioveterinary Research in Lelystad organiseren lunchwandelingen en hebben al veel soorten insecten gezien, waaronder een grote groene sabelsprinkhaan. Bij Wageningen Marine Research in Den Helder en Yerseke zijn verschillende watervogels aan de telling toegevoegd, zoals aalscholvers, verschillende soorten meeuwen en een lepelaar. En de tuinbouwspecialisten in Bleiswijk hebben veel plantensoorten gezien, maar ook vogels als de kievit en de tureluur.  

Ga mee met de excursies en ontdek zelf de natuur

Je hoeft geen expert te zijn om van de natuur te genieten. Voor wie meer wil leren en ontdekken zijn er veel mogelijkheden om mee te gaan met excursies, naar lezingen en andere activiteiten. Deze week is er bijvoorbeeld een lezing en excursie over bestuivers, georganiseerd door de studievereniging Biologica. In de WUR-bibliotheek is de expositie 'Stories Plants Tell' te zien, waarover op dinsdag 6 juni een lunchlezing is in Impulse. Of kom de amfibieĆ«n en reptielen op de campus ontdekken, op donderdag 8 juni om 12 uur. 

Bekijk het hele programma in juni op www.wur.eu/biodiversitychallenge

Open campus voor heel Wageningen: zaterdag 1 juli 

Om te vieren dat WUR 105 jaar bestaat, stellen we op 1 juli onze campus open voor heel Wageningen om er rond te struinen en de biodiversiteit te ontdekken. Dit initiatief wordt ondersteund door de gemeente Wageningen. We nodigen je uit om samen met je familie en vrienden deel te nemen aan de excursies over insecten, vogels, planten, watersoorten, groene daken, duurzame campus, bodemleven, tropische gewassen, voedselbossen, macrofotografie en tuinieren!  

De inschrijving is nu open, dus schrijf je snel in voor je favoriete activiteit:

Schrijf je in