Duurzaamheid bij Wageningen University & Research

Duurzaamheid zit in ons DNA. Voor WUR betekent dit evenwicht tussen mens, milieu en economie, zodat onze behoefte als mens past bij de grenzen van onze planeet.

WUR werkt al 105 jaar aan oplossingen voor problemen en richt zich op het vormgeven van een duurzame toekomst. Dit is niet alleen verankerd in ons onderzoek en onderwijs maar ook in de manier waarop WUR wordt bestuurd. We werken vanuit een interdisciplinaire, science-based aanpak aan een antwoord op de grote mondiale uitdagingen die zijn vastgelegd in de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDGs) van de Verenigde Naties. Ons strategisch plan is een uitnodiging om dit samen te doen, op landelijk en lokaal niveau. Door nauwe samenwerking met partners, studenten, alumni en burgers komen we tot wetenschappelijk onderbouwde en sociaal inclusieve antwoorden.

Duurzaamste universiteit ter wereld

We krijgen al jarenlang het predikaat ‘duurzaamste universiteit ter wereld’ (De GreenMetric ranglijst 2016-2023). Daar zijn we trots op. Voor deze lijst wordt wereldwijd onderzocht hoe wetenschappelijke instellingen omgaan met energie, klimaat, afval, transport, water, biodiversiteit en infrastructuur. Ook duurzaamheid in onderwijs en onderzoek wordt gemeten. In 2023 heeft WUR zich aangesloten bij Nature-Positive Universities Alliance.

Duurzame campus

Wie over onze prachtige campus loopt, merkt het direct; ook onze campus is ecologisch en groen, met duurzame gebouwen en faciliteiten. Het is ook een fijne plek om te werken en te studeren. De vitaliteit van medewerkers en studenten krijgt prioriteit en we denken goed na over gezond eten in de campusrestaurants. Voedselverspilling wordt zoveel mogelijk voorkomen.

Meer over duurzaamheid bij WUR

Duurzaamheid in ons onderzoek en onderwijs

Ons onderzoek en onderwijs is onderverdeeld in zes duurzame thema’s: Biodiversiteit, Klimaatverandering, Een circulaire economie, De wereld voeden en Gezonde voeding, gezond leven. Het zesde thema, Artificial intelligence, loopt als een rode draad door alle thema's heen.

Ontdek onze verhalen

Bij WUR werken we dagelijks aan duurzame oplossingen, zodat we ook in de toekomst binnen de grenzen van onze planeet blijven. Met nieuws en achtergrondverhalen houden we je op de hoogte van alle belangrijke ontwikkelingen.