Project

PromoBanana

PromoBanana geeft bananentelers in de Filippijnen de middelen om de verwoestende Panama disease en Black Sigatoka in banaan op tijd te detecteren en onder controle te houden. De Filippijnen is één van de grootste bananenexporteurs van de wereld.

Wageningen UR (University & Research centre) coordineert het publiek-private samenwerkingsverband (PPS) PromoBanana (PROtect and MOdernize Philippine Banana production). Het samenwerkingsverband richt zich op het opschalen en moderniseren van laboratoria ten behoeve van kleine boeren en bedrijven, die op industriële schaal bananen produceren voor de exportmarkt. De meeste PromoBanana-partners werken al samen met Wageningen UR in andere bananenonderzoekprogramma’s.

PromoBanana maakt het mogelijk om de technologieën, kennis en diensten - waaronder diagnostische en bodemanalyse-kits - die in deze onderzoekprogramma’s verkregen zijn, te vertalen naar en toe te passen in de Filipijnse bananensector.

Hiermee combineren Wageningen UR en haar partners fundamentele kennis van bananenziekten met expertise in productiemethoden om bananenplantages weer gezond te maken.

Financiering

Het totale budget van PromoBanana bedraagt 3,830,400 euro, inclusief een subsidie van 1,9 miljoen euro van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken, een grote donatie van Stichting Dioraphte en bijdragen van diverse partners.

Meer informatie

Meer informatie over panama disease