Project

Voeding ter versterking van T-celtherapie

Wageningen Food & Biobased Research en Erasmus MC – interne oncologie, onderzoeken het effect van voedingsbestanddelen zoals β-glucanen en FIPs ter verbetering van T-celtherapie gericht tegen huidkanker.

Therapie gebaseerd op zogenoemde T-cellen blijkt uiterst effectief te zijn in de behandeling van tumoren zoals melanoom, een soort huidkanker. Ondanks zeer sterke anti-tumoreffecten lijkt in het grootste deel van de behandelde patiënten de tumoren terug te groeien. De onderzoekers verwachten dat het succes van T-celtherapie zal toenemen en zal resulteren in meer langdurige responsen wanneer T-celtherapie wordt ondersteund met orale inname van β-glucanen of FIPs. Deze invalshoek, van voeding ter ondersteuning van een anti-tumortherapie, is een nieuwe kijk op geneeskunde

T-cellen stimuleren

Het onderzoek bestaat uit laboratoriumonderzoek waar componenten worden geïdentificeerd die het grootste stimulerend effect hebben op T-cellen. Daarna worden deze componenten in specifieke melanoommodellen getest voor hun meerwaarde, en hun precieze werkingsmechanisme, in combinatie met T-celtherapie. Het doel van het project is om β-glucanen en FIPs te identificeren die in de toekomst als onderdeel van de voeding van een patiënt een meerwaarde kunnen zijn bij het versterken van de anti-melanoomeffecten van T-celtherapie.