Nieuws

Lunch van 'afval' voor honderden studenten

article_published_on_label
30 september 2013

Een curry van pompoenen die te klein waren voor de verkoop, en bloemkolen, brocolli's en courgettes waar een plekje op zat. En een ovenschotel van aardappelen, spitskool en prei. Die maaltijden zijn op zondag 29 september geserveerd aan meer dan 500 mensen op Wageningen Campus.

Voedselverspilling tegengaan

De lunch was gemaakt van groenten die 'niet mooi genoeg' zijn voor de verkoop, en dus normaliter aan de varkens gevoerd worden of op de composthoop belanden. Boeren uit de omgeving leverden de groenten. Studenten en andere vrijwilligers verzamelden de etenswaren, maakten ze schoon en bereidden er een maaltijd van voor de ruim 500 mensen, veelal studenten, die zondag naar de campus kwamen. "En we hadden nog steeds groenten over", vertelt initiatiefnemer Ljiljana Rodic van Wageningen UR Centre for Sustainable Development and Food Security. "Wat overbleef hebben we meegegeven aan de bezoekers. Het is gelukkig allemaal op gegaan."

Studenten genieten van maaltijd van 'lelijke' groenten

Leerzame middag

Bezoekers kwamen niet alleen voor de gratis lunch. Rodic: "We hebben uitgelegd dat 30 tot 40 procent van al het geproduceerde eten niet wordt geconsumeerd en dat dat enorm zonde is van de energie die de boer er in steekt. Een verspilling van arbeid, water, zonlicht, meststoffen en brandstof." Aanwezigen leerden hoe ze eten het beste konden bewaren en ook waarom die prachtige groenten die ze gegeten hadden waren afgekeurd. "De pompoenen waren bijvoorbeeld te klein", vertelt Rodic. "Studenten begrepen daar niks van. Zij willen juist graag kleinere pompoenen, want ze koken vaak maar voor één persoon. Ik hoop dat we iets kunnen bedenken zodat de boer die de pompoenen had geleverd, zijn groenten in de toekomst ook bij studenten kwijt kan. De boeren waren zo blij dat hun producten toch nog een goede bestemming vonden."

Lezing Tristram Stuart

Voor grote groepen mensen lunch bereiden van 'afval' is een idee van Tristram Stuart. Deze wereldberoemde campagner tegen voedselverspilling geeft op dinsdag 1 oktober een openbare lezing op Wageningen Campus. Hij spreekt van 12.30 uur tot 13.15 uur in Orion, zaal C2050. De lezing zal ook online te volgen zijn, via WURTV.

Damn Food Waste

Stuart begon een paar jaar geleden met het initiatief 'Feeding the 5000'. In juni 2013 werd een dergelijk evenement georganiseerd in Amsterdam: Damn Food Waste. Meer dan 5000 mensen kwamen naar het Museumplein in Amsterdam om 'hun magen te vullen, en niet de vuilnisbak'. Wageningen UR nam ook deel aan dit evenement.