
Nature-based materialen
Om onze huidige op fossiele brandstoffen gebaseerde samenleving te transformeren tot een duurzame, klimaatneutrale samenleving binnen planetaire grenzen moeten we onze materialen produceren uit biobased bronnen. De aangewezen manier om dit te doen is gebruik te maken van de functionaliteiten die de natuur biedt en deze geschikt te maken voor de toepassingen die we in het dagelijks leven nodig hebben. Bij Wageningen Food & Biobased Research ontwikkelen we innovatieve technologieën en waardeketens om alle componenten in biomassa als grondstoffen voor hernieuwbare materialen te genereren en te valoriseren.
Lokale ecosystemen vormen een groeiend model om beschikbare biobronnen zoals landbouw-, landschaps- en bosbouwresiduen om te zetten in een verscheidenheid aan duurzame producten. Bij het ontwikkelen van dergelijke waardeketens vereist dit uiteraard niet alleen een perspectief op economisch levensvatbare bedrijfscases, maar ook een positieve impact op duurzaamheidsaspecten zoals biodiversiteit, bodemgebruik, broeikasgassen, stikstofuitstoot en bodemgezondheid.
De natuur voorziet
Regionale bio-economie
Aanvoerzekerheid en gezond bedrijfsmodel
Het hele plaatje
De overgang van een lineair systeem op fossiele basis naar een duurzaam, circulair biobased ecosysteem vereist volledig nieuwe processen, waardeketens, regelgeving en samenwerking; een complexe en uitdagende taak. Met 150 onderzoekers heeft Wageningen Food & Biobased Research meer dan 30 jaar ervaring in toegepast onderzoek op het gebied van biobased en circulaire producten. Samen met innovatieve koplopers uit de industrie, boeren, overheden, ngo’s en onderzoekspartners kunnen we de noodzakelijke ontwikkelingen versnellen en bijdragen aan een duurzame en hoogwaardige fossielvrije toekomst.
Het verbinden van de samenstelling van de biomassa en het potentieel van de verschillende componenten en hun functionaliteiten aan de vereiste productspecificaties maximaliseert de valorisatie van biomassa. Dat is waar onze uitgebreide kennis en ervaring om de hoek komt kijken. We ondersteunen de industrie bij het bouwen van deze nieuwe waardeketens door de ontwikkeling van de noodzakelijke bioraffinagetechnologieën zoals conservering, extractie, fermentatie en verwerking verderop in de keten, maar ook bij de productie en het testen van materiaal. In onze uitgebreide laboratorium- en proeffaciliteiten hebben we bij Wageningen Food & Biobased Research tal van natuurlijke materialen ontwikkeld, zoals plaatmateriaal zonder kleefstoffen, verpakkingsmateriaal op basis van tomaten, biobased mondmaskers en hernieuwbare composietmaterialen. En tegelijkertijd ondersteunen wij de realisatie van regionale ecosystemen waar innovatieve waardeketens in de praktijk worden gebracht. Ons doel is het creëren van maximale waarde voor de industrie en positieve milieueffecten voor de samenleving.