Nieuws

Wageningen University & Research werkt aan milieuvriendelijke dakbedekking

Gepubliceerd op
5 april 2016

Wageningen Food & Biobased Research werkt aan een duurzaam alternatief voor conventionele dakbedekkingen, zoals bitumineuze of synthetische dakbedekking. Het doel is een 100% biobased, milieuvriendelijk alternatief te ontwikkelen dat zowel op kwaliteit als op kosten kan concurreren met bestaande dakbedekkingsproducten. Food & Biobased Research werkt hierbij samen met dakbedekkingsproducent Icopal en Stichting Daklabel.

Bitumen en ook PVC worden veel gebruikt als basis voor dakbedekkingsproducten. Begrijpelijk, want het levert kwalitatief uitstekende producten op die lang mee gaan. De keerzijde is dat bitumen en ook PVC uit aardolie wordt gemaakt, net als veel andere materialen die in dakbedekkingsproducten verwerkt zijn. De productie zorgt voor relatief veel CO2-uitstoot. Daar komt bij dat er op termijn een tekort aan bitumen wordt verwacht. Er is dus behoefte aan een duurzaam alternatief.

De petrochemische componenten in dakbedekking zijn allemaal te vervangen door biobased alternatieven
Richard Gosselink, onderzoeker Wageningen Food & Biobased Research

Volgens onderzoeker Richard Gosselink van Food & Biobased Research moet het mogelijk zijn een volwaardig alternatief te ontwikkelen dat volledig uit biomassa wordt gemaakt. ‘De petrochemische componenten in dakbedekking zijn allemaal te vervangen door biobased alternatieven. Het grootste technische obstakel is dat biomassa minder waterbestendig en reactiever is dan bitumen. Met dit onderzoek willen we te weten komen hoe we dit probleem kunnen oplossen.’

Biobased Performance Materials

Het DISCOVER-project is onderdeel van een grootschalig onderzoeksprogramma: Biobased Performance Materials (BPM). Doel van dit programma is hoogwaardige materialen op basis van biomassa te ontwikkelen. Die worden op steeds grotere schaal toegepast in de praktijk. Het onderzoek  richt zich op twee soorten polymere materialen: polymeren die  planten zelf maken en polymeren uit biobased bouwstenen die via biotechnologie of chemische katalyse worden gemaakt. Het BPM-programma wordt mede gefinancierd vanuit de Topsector Chemie en staat onder leiding van Wageningen Food & Biobased Research.