Blog

Bijzondere zeehondenpup en storm op komst

Update van onze onderzoekers tijdens de zeehondentelling vanaf Richel: er is een zeldzame zwarte zeehondenpup gespot! En wat gaat de aankomende westerstorm voor de pups betekenen?

Een bijzondere zwarte zeehondenpup, waargenomen op de Richel, een klein eilandje tussen Vlieland en Terschelling. Elk jaar wordt er wel een gezien in Nederland. Hoewel ze grijze zeehonden heten kunnen ze allerlei kleurvariaties vertonen. Na het verlies van hun witte bontjas komen ze tevoorschijn: van bijna wit tot luipaardpatroon en bij uitzondering helemaal zwart.

GA_360A5830.JPG

Westerstorm op komst

Al jaren doen onderzoekers van Wageningen Marine Research hier onderzoek naar Grijze zeehonden. Deze zeehondensoort kiest onder andere de Richel uit als geboortegebied vanwege de rust, en de hoge ligging. Nog maar een paar jaar geleden was Richel een kale zandplaat, en stroomde het regelmatig over. Als dit vroeg in het seizoen was werden soms de nog kleine witte pups die te water raakten van hun moeder gescheiden en stranden ze langs de kust. Tegenwoordig gebeurt dit veel minder vaak.

Echter, vanavond (3-jan-2018) zal door de westerstorm een groot deel van de Richel onderstromen. Veel pups zullen mogelijk op Terschelling en Vlieland belanden. Omdat de meeste pups gespeend zijn, zijn ze niet meer afhankelijk van hun moeder, en hebben vooral rust nodig. Veel pups zijn al weg en over enkele weken zijn alle grijze zeehondenpups van dit jaar klaar om zelf de zee op te gaan en hun eerste visje te vangen.