Nieuws

Al 74 essen vermeerderd die mogelijk resistent zijn tegen essentaksterfte

Gepubliceerd op
4 september 2017

De inheemse es wordt ernstig bedreigd door de essentaksterfte, veroorzaakt door het vals essenvlieskelkje (Hymenoscyphus fraxineus), een invasieve schimmel. Niet alle essen zijn even gevoelig voor de ziekte; een fractie van alle essen lijkt zelfs na zeven jaar essentaksterfte in Nederland zelfs nergens last van te hebben. Er zijn inmiddels 74 essen die mogelijk resistent zijn tegen essentaksterfte vermeerderd voor nader onderzoek, zo laten Paul Copini en Joukje Buiteveld van Wageningen Environmental Research (Alterra) weten op de site van Nature Today. Met het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN) hopen zij voor eind 2018 tweehonderd van deze gezonde bomen te verzamelen voor het behoud van de es.

Uit de ruim 400 meldingen die via Essentaksterfte.nu de afgelopen maanden zijn doorgegeven, zijn gezonde exemplaren geïdentificeerd die tussen vele dode en aangetaste essen staan. Deze bomen hebben een hogere kans om resistent of tolerant tegen de schimmel te zijn. Er zijn 74 essen geselecteerd om vermeerderd te worden, voornamelijk uit Flevoland, Gelderland en Noord-Limburg. Tussen de 74 zitten ook de drie beste bomen uit de genenbank en een aantal uit de proefvelden. Om snel meerdere boompjes te krijgen met dezelfde eigenschappen is ervoor gekozen om de bomen door middel van oculeren te vermeerderen.

Oculeren van es P Copini.jpg

In de periode eind juli tot en met medio augustus hebben Paul Copini en Joukje Buiteveld twijgen met blad verzameld uit de kroon van de gezonde essen. De verzamelde takken gaan naar een boomkweker waar per boom twaalf knoppen op twaalf onderstammen worden gezet. Deze knoppen lopen snel uit en volgend jaar zijn de 12 boompjes van iedere geselecteerde es al circa anderhalve meter hoog. Deze boompjes worden getest op resistentie tegen de essentaksterfte. Voor de toekomst van de es is het van belang om een grote ‘pool’ van weinig vatbare bomen te selecteren, zodat een hoge genetische diversiteit wordt gewaarborgd. Om aan de 200 beoogde essen te komen moeten er nog 126 geselecteerd en vermeerderd worden. Hiervoor vraagt het CGN waarnemingen door te geven van de mate van aantasting door essentaksterfte via Essentaksterfte.nu.

Essentaksterfte is eenvoudig te herkennen. Op deze pagina vindt u meer informatie over hoe u essentaksterfte kunt herkennen.