CRISPR-Cas

Al binnen tien jaar na zijn ontdekking als afweersysteem tegen virussen in bacteriën heeft CRISPR-Cas de wereld stormenderhand veroverd. Het vermogen van CRISPR-Cas om DNA-sequenties met een ongekende precisie op te zoeken en te veranderen, heeft de mogelijkheden van genetische modificatie in de wetenschap, geneeskunde en (bio)technologie radicaal veranderd. Deze nieuwe technologie heeft de precisie, de snelheid en het gemak waarmee genetisch materiaal kan worden veranderd enorm vergroot, en de kosten ervan verlaagd. Of het nu gaat om het maken van nieuwe genetisch gemodificeerde modelorganismen in het laboratorium, het genezen van ziekten (bij de mens) of het maken van nieuwe productieorganismen voor de industrie: CRISPR-Cas lijkt er geknipt voor.

CRISPR-Cas: inleiding

Wageningen heeft in de afgelopen jaren een voortrekkersrol vervuld bij het ontdekken en karakteriseren van nieuwe CRISPR-Cas-systemen en bij het snel aanpassen hiervan voor nieuwe toepassingen in de wetenschap, industrie en geneeskunde. Hiermee geeft de WUR een mooi voorbeeld van hoe fundamenteel onderzoek snel kan worden vertaald naar nieuwe, baanbrekende toepassingen. Op de Company Day ontdekt u wat deze toepassingen voor uw organisatie kunnen betekenen.

CRISPR-Cas-sessies

Aan het begin van elke ronde geeft assistent professor Raymond Staals (Laboratorium van Microbiologie, Wageningen University) een inleiding over de ruime toepassingsmogelijkheden van CRISPR-Cas nu en in de toekomst. Vervolgens kunt u meedoen aan twee van de vijf volgende sessies.

Sessie 1: “Advances in genome editing using Cpf1 and application for industrial biotechnology”
Dr. Hans Roubos en Dr. René Verwaal (Senior scientist genetics, DSM)

Sessie 2: “Development of a thermostable Cas9 for enhanced production of organic acids.”
Prof. Richard van Kranenburg (Corporate scientist, Corbion en Special Professor Microbiology, WUR)

Sessie 3: “Case13a, a portable diagnostic device for RNA/DNA detection”
(iGEM2017 team Delft)

Sessie 4: "iTOP: CRISPR delivery with a pinch of salt”
Dr. Marco de Boer MBA (CEO NTrans Technologies)

Sessie 5: "Ethical dilemmas and the future of CRISPR-Cas technologies”
Wen Wu (PhD student Bacterial Genetics, Laboratory of Microbiology, WUR)