Nieuws

Digitale tweeling helpt bij het geven van voedingsadvies

article_published_on_label
12 oktober 2021

Iedereen reageert anders op voeding. Daarom blijft het voor diëtisten lastig om een goed werkend op jou afgestemd voedingsadvies te geven. Maar Wageningse onderzoekers zien jouw ‘digitale tweeling’ als mogelijke oplossing.

Wat zijn digitale tweelingen?

Digitale Tweelingen, meestal Digital Twins genoemd, zijn digitale versies van levende (en ook niet-levende) organismen en objecten. Denk aan cellen, planten, dieren, mensen en ecosystemen.

Zo’n digitale kopie helpt om dingen beter te begrijpen, beschrijven en analyseren. Doordat de kopie gevuld is met data, kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning. Naast kijken naar de huidige situatie, kun je met die kennis ook voorspellen en testen hoe iets (of iemand) ergens op reageert.

Hoe gaat zo’n kopie helpen bij voedingsadviezen?

In het project ‘Me, my diet and I’ werkt Lydia Afman samen met haar team aan een menselijke ‘digital twin’ die gaat helpen bij persoonlijke voedseladviezen.

In deze digitale tweeling verzamelen we allemaal informatie die een rol speelt bij de verwerking van voeding. Denk aan gegevens zoals geslacht, BMI, leeftijd, bloeddruk en de vetverdeling in het lichaam. Door dit te combineren met een algoritme, kunnen voorspellingen gedaan worden over het effect van bepaald voedsel op een specifiek persoon.

Dit klinkt misschien erg abstract en futuristisch. Maar de onderzoekers willen het juist heel praktisch maken, door het te verwerken in een app. Die app moet gebruikers advies geven over hun voeding, zoals aanbevolen producten en menu suggesties. Naast de fysieke kenmerken, moeten de adviezen in de app ook rekening houden met gedrag, voorkeuren en levensovertuigingen van de gebruiker.

Het scheelt nogal of iemand vegetariër is, of vanwege geloof bepaalde dingen niet mag hebben. We willen natuurlijk wel iets ontwikkelen dat werkt
Lydia Afman, onderzoeker Humane Voeding en Gezondheid

WUR ontwikkelt meer digitale twins

Naast deze menselijke digitale tweeling, zijn onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) ook bezig met andere dubbelgangers.

Tomaten

Zo bouwen onderzoekers Sjoerd Boersma and Katarina Streit aan een 3D-simulatiemodel voor een tomatengewas. Dit model wordt real-time gevoed met sensorinformatie uit een echte kas. Sjoerd en Katarina vertellen er meer over in de video ‘Growing tomatoes digitally’.

Stikstofkringloop

Een ander voorbeeld is de ‘Digital future farm’. In dit project werken Thomas Been en zijn team aan een kopie van de bestaande stikstofkringloop op een akkerbouw- of melkveebedrijf. Hiermee kunnen onderzoekers en boeren bekijken hoe ze de stikstofkringloop zo sluitend mogelijk kunnen maken.

Meer leren over dit soort technologische ontwikkelingen?

Het bouwen van digital twins is een mooi voorbeeld van Data science. Met data science zorg je dat (big) data omgezet wordt in bruikbare inzichten.

Benieuwd naar hoe je data science binnen jouw vakgebied kan inzetten? WUR geeft je de mogelijkheid je hier verder in te verdiepen. Zo zijn er bijvoorbeeld: