Nieuws

Onderzoek bananenziekte en darmmicrobiota uitgebreid in Wageningen World

article_published_on_label
17 september 2013

Geen banaan wordt er in Nederland geteeld, maar de kennis om dit belangrijke voedingsgewas te beschermen tegen twee desastreuse bananenziektes wordt veelal door Wageningse onderzoekers ontwikkeld. Het bananenonderzoek siert de cover van de nieuwste Wageningen World, het kwartaalblad voor alumni en relaties van Wageningen UR.

Bananen resistent maken tegen schimmelziektes

Banaan is het op drie na meest geconsumeerde voedingsgewas ter wereld. Voor meer dan 400 miljoen mensen in de tropen zijn bananen de voornaamste voedselbron. Maar wereldwijd worden bananenoogsten verwoest door twee schimmelziektes: de Panama Ziekte en Black Sigatoka. Tegen de eerste ziekte is niks te doen. Als de schimmel zich eenmaal in de bodem heeft gevestigd, kan die daar tientallen jaren aanwezig blijven. Bananentelers rest niets anders dan elders opnieuw te beginnen, vaak ten koste van tropisch regenwoud. Tegen de tweede ziekte, Black Sigatoka, wordt massaal gespoten. Dat is niet duurzaam. In Wageningen werken nu acht onderzoekers, zo’n vijftien promovendi en twee postdocs met partners wereldwijd aan resistente rassen, door resistentiegenen uit wilde bananen in te brengen in consumptiebananen.

Effect darmmicrobiota op gezondheid

In Wageningen World is ook uitgebreid aandacht voor het wereldwijd geroemde Wageningse onderzoek naar darmmicrobiota. De leerstoelgroep Microbiologie doet de ene na de andere ontdekking over de invloed van de darmbacteriesamenstelling op de gezondheid van individuen en publiceert daar over in hoog aangeschreven wetenschappelijke journals als Nature, Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) en The New England Journal of Medicine.