Nieuws

Ruikende computerchips en nomadische paddenstoelen winnen de AtlasInvest Entrepreneurship Grant

Gepubliceerd op
18 mei 2022

De student-entrepreneurs van LumiNose wonnen de start-up award van € 35.000 met hun ‘Insect Odour Receptors’: technologie die het gevoelige reukvermogen van insecten nabootst. Daarnaast won Urban Funghi, dat oesterzwammen verbouwt in leegstaande gebouwen, de prijs voor het beste sociale initiatief met impact.

Jaarlijks verdeelt de AtlasInvest Entrepreneurship Grant twee prijzen onder student-ondernemers met impactvolle ideeën. Ondernemende studenten pitchen hun ideeën aan een jury van experts om startkapitaal te winnen voor hun ondernemingen. De onthulling van de winnaars vond plaats tijdens de eerste dag van F&A Next, een internationaal event voor grote bedrijven, start-ups en ondernemers.

‘Een unieke techniek’

Dit jaar won LumiNose de Start-Up Award, ter waarde van €35.000, voor de meest commercieel veelbelovende oplossing binnen de agrifood sector. Het jurybesluit was unaniem. LumiNose wint de prijs voor hun ‘Insect Odour Receptors’, zogeheten ‘biomimicry’-technologie die het zeer gevoelige reukvermogen van insecten nabootst. LumiNose wil de receptoren inzetten om veehouders de gezondheid van hun dieren te laten monitoren. ‘LumiNose had het beste verhaal, het meest meeslepende idee, dat het best beschermd was en daardoor schaalbaar – een unieke techniek,’ stelde de jury.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Ter illustratie van die gevoeligheid verwees development manager Saptarshi Mukhopadhyay tijdens zijn indrukwekkende pitch naar het WUR-onderzoek waarin bijen getraind werden om corona te ruiken. Door de geurreceptorchips te combineren met machine learning ontwierp LumiNose een apparaat dat veehouders in staat kan stellen ziektes bij dieren vroeger te diagnosticeren. ‘We zijn erg dankbaar voor de prijs,’ vertelde het team. ‘Nu kunnen we het labwerk opstarten en de ware waarde van onze chip aantonen.’

Paddenstoelen verbouwen op stro

Urban Funghi, een urban mushroom farm in Ede, won de Impact Award van € 15.000. Het bedrijf teelt oesterzwammen op biologische stro. Hun ‘low tech’ set-up is energie-efficiënt en duurzaam en het bedrijf produceert lokaal voor restaurants, winkels en consumenten. De simpele productiemethode maakt het ook mogelijk om gemakkelijk op te schalen: nieuwe urban farms kunnen gemakkelijk geïnstalleerd worden in lege gebouwen. De paddenstoelen trekken zo van leegstand naar leegstand.

Alessia Capurso (rechts) van Urban Funghi ontvangt de Impact Award.
Alessia Capurso (rechts) van Urban Funghi ontvangt de Impact Award.

De jury prees de manier waarop Urban Funghi ‘een geweldige gemeenschap’ creëert rondom ‘nomad farming’ met ‘impact op het milieu’. Het team was zeer dankbaar: ‘de prijs helpt ons aan sterilisatieapparatuur, waarmee we alternatieve reststromen kunnen aanboren om nieuwe paddenstoelsoorten op te groeien.’

AtlasInvest Entrepreneurship Grant

De AtlasInvest Entrepreneurship Grant is een samenwerking tussen het bedrijf AtlasInvest, het Universiteitsfonds Wageningen en StartHub Wageningen.

Lees meer