Scope BioSciences en PyroPower winnen de AtlasInvest Entrepreneurship Grant 2021

28 mei 2021

Een diagnostisch platform, gebaseerd op CRISPR-Cas, dat snel en accuraat ziektes kan herkennen en het verminderen van afval door dit om te zetten in biochar – een houtskool bodemverbeteraar - door middel van pyrolyse. Met die thema’s zijn de Wageningse start-up bedrijven Scope BioSciences en Pyropower de winnaars van de AtlasInvest Entrepreneurship Grant. Beide start-ups zijn gebaseerd op kennis die is ontwikkeld aan Wageningen University & Research. De prijsuitreiking vond plaats op 26 mei in het Plus Ultra II gebouw op Wageningen Campus en ging voorafgaand aan F&A Next.

De AtlasInvest Entrepreneurship Grant is een initiatief van investeerder Marcel van Poecke en zijn dochter Heleen van Poecke. Net als vorig jaar ontvangen de winnaars, naast een geldbedrag, ook de mogelijkheid om gebruik te maken van de kennis, ervaring en netwerk van de juryleden. De Atlas Invest Entrepreneurship Grant wordt georganiseerd door StartHub Wageningen in samenwerking met het Universiteitsfonds Wageningen.

Scope BioSciences – Winnaar Start-up Award

De Start-Up Award steunt student-ondernemers die zich richten op commercieel veelbelovende oplossingen voor wereldwijde uitdagingen op gebied van voeding en duurzaamheid. Zij ontwikkelen producten en diensten die schaalbaar zijn en potentie hebben om te groeien. The Start-up Award bestaat onder andere uit een geldbedrag van 35.000 euro dat zij kunnen inzetten voor de verdere groei van hun bedrijf.

Scope BioSciences houdt zich bezig met CRISPR-Cas, de belangrijkste ontdekking op het gebied van biotechnologie van de afgelopen decennia. Scope heeft in samenwerking met Wageningen University & Research ScopeDx ontwikkeld, een type III CRISPR-Cas diagnostisch platform dat zeer accurate moleculaire diagnostische resultaten biedt in minder dan 25 minuten. De jury was onder de indruk van de potentie van het bedrijf en het feit dat ze, sinds de finale van de eerste editie van de Grant, zo ontzettend gegroeid en verbeterd zijn. Scope heeft een interessant product, verschillende veelbelovende routes naar de markt en het duidelijkste plan van de drie finalisten voor deze award.

PyroPower – Winnaar Impact Award

De Impact Award beloont sociale initiatieven van student-ondernemers die zich richten op maximale impact op gebied van milieu en duurzaamheid. De Impact Award bestaat onder andere uit een geldbedrag van 15.000 euro.

Pyropower beoogt de impact van afval te verminderen en een op biochar-gebaseerde economie te stimuleren. Via pyrolyse, waarbij koolstofhoudende massa verhit wordt tot hoge temperaturen zonder dat er zuurstof bij kan komen, wordt biomassa omgezet in schone energie en houtskool. Dit laatste wordt gebruikt voor koolstofvastlegging en verbetert de kwaliteit en productiviteit van de grond. Pyropower richt zich als eerste op de koffiebranche, waar afval uit de hele koffieketen bijdraagt aan vervuiling en waar dus een grote impact behaald kan worden. De jury vond het de sterkste pitch van de dag, helder en met grote commerciële waarde. Pyropower biedt verschillende proposities aan investeerders en heeft een product dat ook voor individuen betaalbaar is.

002--GA--20210526-FT3A9390-2048px-Foto_Guy_Ackermans.jpg

Universiteitsfonds Wageningen

Universiteitsfonds Wageningen verbindt mensen, ideeën en fondsen om bij te dragen aan de groei en bloei van Wageningen University & Research (WUR). Daarom investeert het fonds in versterking van de contacten tussen WUR en haar alumni, het bedrijfsleven en relevante maatschappelijke organisaties. UFW beloont en stimuleert daarnaast excellent Wagenings onderwijs en onderzoek. Alumnus Marcel van Poecke heeft binnen dit domein met Heleen van Poecke een fonds op naam opgericht bij UFW, waaruit De AtlasInvest Entrepreneurship Grant georganiseerd wordt.

Starthub Wageningen

StartHub Wageningen is de startup incubator en begeleider voor studenten, PhD’s en recent afgestudeerden van WUR. De focus ligt op het ontwikkelen van ondernemersvaardigheden van studenten en student-ondernemers. Daarvoor biedt StartHub een divers pakket aan ondersteuning van workshops tot persoonlijke begeleiding van start-ups. De AtlasInvest Entrepreneurship Challenge is een van de nieuwe toevoegingen aan dit pakket.