Nieuws

WUR geeft masterprogramma’s boost met data science

Gepubliceerd op
26 oktober 2021

Dat je kunstmatige intelligentie nodig hebt bij de ontwikkeling van autonome kassen, spreekt voor zich. Maar bij studies op het gebied van voeding en gezondheid is het gebruik van data science minder voor de hand liggend. Althans, dat wás zo. Wageningen University & Research investeert flink in nieuwe onderwijsprogramma’s op deze domeinen. Dit studiejaar zijn drie masterspecialisatieprogramma’s van start gegaan. En een compleet nieuwe master is sinds kort een stap dichterbij.

De drie zogeheten interspecialisaties geven masterstudenten van Nutrition and Health, Management, Economics and Consumer Studies en Communication, Health and Life Sciences vanaf het nieuwe studiejaar (2021-2022) de kans om hun specialisme te combineren met datascience.

Lukasz Grus
Lukasz Grus

Lukasz Grus – coördinator onderwijsontwikkeling bij het Wageningen Data Competence Center (WDCC) – is aanjager van het data science-onderwijs. “Bij studierichtingen als Geo-Information Science, Biosystems Engineering en Bioinformatics is data science al behoorlijk goed geïntegreerd. Toen ik drie jaar geleden begon bij het WDCC, zag ik al snel dat meer domeinen van data science kunnen profiteren. De leerstoelgroepen van onder meer Human Nutrition and Health en Consumption and Healthy Lifestyles zagen dat ook; zodoende zijn we aan de slag gegaan om een onderwijsprogramma te ontwikkelen.”

Werkgevers vragen meer en meer om kennis van data science in combinatie met domeinkennis

Naast het reguliere mastercurriculum volgen de betreffende interspecialisatie-studenten het komend jaar vakken als Artificial Intelligence for Food and Health, Data Science for Food and Consumer Behaviour Research en Solving Societal Health Challenges with Data Science. Grus: “Alle studenten bij WUR krijgen in onderwijs te maken met data science, maar door de interspecialisatie aanzienlijk meer én toegespitst op hun studiegebied.” Daarin zit de meerwaarde, legt Grus uit. “Werkgevers, zowel binnen als buiten de academische wereld, vragen meer en meer om kennis van data science in combinatie met domeinkennis. Ze willen dat wetenschappers weten hoe ze data moeten verzamelen, interpreteren en – steeds vaker – dat ze kunnen programmeren, en toepassingen van kunstmatige intelligentie kunnen ontwikkelen. Denk bij voedsel en gezondheid maar eens aan apps die iemands gezondheid in kaart brengen en vervolgens vertellen wat die persoon die dag moet eten (op basis van wat hij gisteren te veel of te weinig heeft binnengekregen ) en wat hij of zij daarvoor moet kopen in de supermarkt.”

Onze nieuwe master is door de eerste accreditatiefase heen

Naast die ontwikkeling is de WDCC-coördinator data science-onderwijs druk met de ontwikkeling van een compleet nieuw masterprogramma Data science in Food & Health, dat sinds het begin van deze zomer een stuk dichterbij is gekomen. “De eerste fase van de accreditatie hebben we gehaald. Het ministerie van Onderwijs vindt dat we macrodoelmatig zijn, dat wil zeggen: het thema is maatschappelijk relevant, de arbeidsmarkt heeft behoefte aan mensen die hierin zijn opgeleid en er is geen vergelijkbaar onderwijsprogramma elders.” Grus hoopt dit najaar de tweede fase van de accreditatie af te ronden, zodat de eerste masterstudenten het volgende studiejaar kunnen beginnen.

WUR en kunstmatige intelligentie

Datawetenschap en kunstmatige intelligentie brengen een revolutie teweeg in de aanpak om het potentieel van de natuur te verkennen en zo de kwaliteit van leven te verbeteren.

De missie van WUR is ‘explore nature to improve the quality of life’. De revolutie in digitale technologie (datascience en kunstmatige intelligentie) biedt WUR ongekende middelen en manieren om het potentieel van de natuur nog beter te verkennen. Samen met publieke- en private organisaties is WUR hard bezig deze technologische vooruitgang in haar domeinen (klimaat, biodiversiteit, de wereld voeden, circulaire economie, gezonde voeding & gezond leven ) te integreren.

In onderwijsprogramma’s maken WUR-studenten kennis met de mogelijkheden die nu al beschikbaar zijn maar ook met alle beloftes voor de toekomst. Alle ‘traditionele’ kennis van planten, dieren en omgeving wordt dankzij datascience en kunstmatige intelligentie enorm verbeterd.