
Promotie
The food environment in hospitals and long-term care facilities: Shifting towards a healthy and sustainable food environment for patients, staff, and visitors
Samenvatting
Ziekenhuizen en langdurige zorginstellingen kunnen een voorbeeldrol vervullen in het bevorderen van gezondheid door het verbeteren van de voedselomgeving voor patiënten, medewerkers en bezoekers. Dit proefschrift had als doel inzicht te krijgen in de voedselomgeving binnen de Nederlandse zorgcontext en te identificeren welke factoren, mechanismen en acties bijdragen aan de verschuiving naar een gezonde en duurzame voedselomgeving. Het onderzoek laat zien hoe de voedselomgeving in ziekenhuizen en langdurige zorginstellingen er momenteel uitziet en benadrukt daarbij de grote diversiteit en complexiteit. In de langdurige zorginstellingen worden belangrijke systeemdynamieken blootgelegd die onderliggend zijn aan de voedselomgeving, evenals gerichte acties voor verandering. Voor ziekenhuizen brengt het proefschrift een reeks interne en externe factoren in kaart die de voortgang naar een gezondere en duurzamere voedselomgeving beïnvloeden. Hoewel er eerste stappen zijn gezet richting een gezondere en duurzamere voedselomgeving in de zorg, toont dit proefschrift aan dat aanvullende acties nodig zijn om blijvende verandering te realiseren. Daarbij is een systeemgerichte aanpak vereist, evenals blijvende inzet van verschillende betrokkenen en gecoördineerde actie op meerdere niveaus.