Promotie

Van mist tot materie – het sturen van de structuurontwikkeling van deeltjes tijdens sproeidrogen op pilot-schaal

Promotor prof.dr.ir. MAI (Maarten) Schutyser
Externe copromotor Reinhard Kohlus
Organisatie Wageningen University, Food Process Engineering
Datum

do 27 februari 2025 15:30 tot 16:30

Locatie Omnia, gebouwnummer 105
Hoge Steeg 2
6708 PH Wageningen
+31 (0)317 - 484 500
Zaal/kamer Auditorium

Samenvatting

Veel poeders in de levensmiddelenindustrie worden traditioneel gemaakt door middel van sproeidrogen. In dit proces wordt een geconcentreerde vloeistof verstoven in kleine druppeltjes en gedroogd tot poederdeeltjes met hete lucht. Gesproeidroogde poeders stromen goed en zijn makkelijk oplosbaar in water. Dit komt door de structuur en de grootte van de deeltjes. Als er te veel kleine deeltjes in een poeder zitten, dan moeten gesproeidroogde producten soms worden weggegooid, wat tot onnodig hoog energieverbruik en voedselverspilling leidt. Daarom worden kleine deeltjes tijdens sproeidrogen zoveel mogelijk aan elkaar geplakt tot grotere agglomeraten. Het doel van dit onderzoek was om rationele richtlijnen te formuleren hoe je de structuurvorming van deeltjes kunt sturen om te komen tot efficiëntere en beter gecontroleerde sproeidroogprocessen. Het onderzoek bestond uit grotere schaal sproeidroogexperimenten aangevuld met modellering en druppeldroog experimenten, die de ontwikkeling van de richtlijnen hebben ondersteund.