Radio & TV

Petra Roubos bij New Business Radio over voedselzekerheid in 2050

Om de wereld te voeden in 2050 moeten bedrijven veel meer samen gaan werken. Petra Roubos, manager Shared Research Facilities, vertelt bij de Business Update wat Foodvalley NL en Wageningen University & Research doen om innovaties in voedsel beter en sneller mogelijk te maken.

Allerlei partijen zijn bezig met de transitie naar toekomstbestendige, duurzame systemen – maar er is meer nodig, op een grotere schaal en sneller. ‘Zoals we nu eten, blijft er gewoon niet genoeg beschikbaar om die hele wereldbevolking te voeden in 2050.’

Roubos geeft het voorbeeld van dierlijke eiwitten. Daarvan worden er heel veel geconsumeerd. ‘Hiervan kunnen gewoon niet genoeg produceren. Dus we moeten gaan kijken naar alternatieve bronnen. Dat kunnen alternatieve eiwitten zijn, plantaardige eiwitten, maar bijvoorbeeld ook insecten. En daarvoor moeten we nieuwe technologieën ontwikkelen. Want we willen ook lekker eten. Lekker, en gezond.’

Faciliteiten voor onderzoek en productie

Om nieuwe, lekker eiwitten te ontwikkelen, is duur onderzoek nodig. De faciliteiten die daarvoor nodig zijn, maken WUR en Foodvalley beschikbaar via de Shared Facility Finder. ’Er is heel veel voor nodig. Je begint met onderzoeksapparatuur, maar we nemen ook de productiefaciliteiten mee. Voor het opschalen van een prototype.’ Van het lab tot in de winkel biedt de Facility Finder de nodige faciliteiten aan.

Hoe meer bedrijven meewerken aan de Facility Finder, hoe meer mogelijkheden die biedt. WUR en Foodvalley werken zo hard om organisaties en bedrijven bij elkaar te brengen. ‘Maar het gaat ook om een mindset-verandering. Bedrijven zijn nog heel erg gewend om alles zelf te doen, overal zelf in te investeren.’ Innovatie gaat sneller als bedrijven hun faciliteiten delen.

Beluister het fragment

link