Radio & TV

Sanne Stroosnijder bij Focus over het tegen gaan van voedselverspilling

De decembermaand staat voor veel mensen in het teken van lekker en veel eten. Dit gaat vaak gepaard met het doen van impuls aankopen, het in huis halen van veel beperkt houdbare producten, het koken van te grote porties en het uitdelen van allerlei extraatjes. Er valt dus veel te winnen op het gebied van voedselverspilling.

Jaarlijks wordt er meer dan 2 miljard kilo voedsel weggegooid. Eten dat is geproduceerd voor menselijke consumptie, maar uiteindelijk in de vuilnisbak beland en dus niet wordt opgegeten. Dit zijn in Nederland vooral verse producten als zuivel, brood, groenten, fruit en aardappelen.

Sanne Stroosnijder is Programmamanager Food Loss and Waste Prevention bij Wageningen University & Research en schuift aan bij Focus om te vertellen over haar onderzoek naar voedselverspilling. Hoe komt voedselverspilling bovenaan de prioriteitenlijst van de bedrijven, de boeren, de horeca en de consument te staan? Ze onderzoekt wat mensen helpt om hun gedrag aan te passen en minder te verspillen en zet daarbij in op positieve benadering door te laten zien hoe het wél kan. Waar begin je? Sanne geeft alvast een aantal tips voor deze kerst.

Beluister het fragment

Invriezen in plaats van weggooien, het kan! - NTR - 23 december 2021

Bekijk ook ons dossier