Radio & TV
Blauwtong in de media
Het aantal gevallen van blauwtong in Nederland neemt toe, net als de verspreiding over ons land. Verschillende Nederlandse RTV media besteden aandacht aan blauwtong. De vraag welke maatregelen genomen kunnen worden om de verspreiding te beperken, stond daarbij centraal.
Radio 1 Nieuws en Co, vrijdag 6 oktober 17.45
In het Radio 1 Journaal werd Melle Holwerda, hoofd van het nationaal referentielaboratorium voor vectoroverdraagbare ziekten, gevraagd hoe het kan dat blauwtong ineens de kop op steekt na een afwezigheid van bijna 15 jaar. Een antwoord op deze vraag is er niet, legt Holwerda uit. “Het serotype dat nu in Nederland aanwezig is, is een andere dan die van de eerdere uitbraak. Ook is dit serotype niet gelijk aan het blauwtongvirus dat in andere landen wordt aangetroffen.” Internationaal buigen onderzoekers zich over herkomst en eventuele bestrijdingsmogelijkheden.
NOS Journaal, vrijdag 6 oktober 18.00, 20.00 en 23.00 uur
Piet van Rijn, viroloog en nauw betrokken bij het onderzoek naar het blauwtongvirus tijdens de vorige uitbraak, ging in het NOS Journaal in op de mogelijkheden het virus te bestrijden met een vaccin. “Omdat we te maken hebben met een nieuw serotype van het virus, is vaccinatie niet direct een middel dat we kunnen inzetten in de strijd tegen het blauwtongvirus”, legt Van Rijn uit. Het huidige serotype (3) wijkt af van het vorige (8), waardoor het vaccin dat tijdens de vorige uitbraak is ontwikkeld, geen of in ieder geval onvoldoende bescherming zal bieden tegen het virus dat nu rondgaat.
Met het oog op morgen, vrijdag 6 oktober 23.23
Matthijn de Boer, hoofd Wettelijke Onderzoekstaken, legt bij Met het oog op morgen uit hoe Nederland is voorbereid op het onverwacht opduiken van een dierziekte zoals nu blauwtong. “We weten niet waar zo’n virus ineens vandaan komt, maar al bij een eerste vermoeden van een dierziekte in ons land staat onze organisatie paraat. Samen met partners in de keten zetten we ons in om de ziekte te identificeren, erover te adviseren en ook additioneel onderzoek in te zetten om zo snel mogelijk tot een plan van aanpak te komen”, aldus De Boer.