Radio & TV

Evelien Germeraad licht de effectiviteit van de vogelgriepvaccins toe

Diverse radiozenders besteedden de afgelopen dagen aandacht aan het nieuws over twee vaccins die onder laboratoriumomstandigheden effectief zijn tegen vogelgriep. Evelien Germeraad, onderzoeker van Wageningen Bioveterinary Research, lichtte op Omroep Flevoland, NPO Radio 1 – Nieuws en Co en VRT Radio 1 – Nieuwe Feiten, het onderzoek toe.

Vrijdag 17 maart 2023

Omroep Flevoland – Test met vogelgriepvaccins in Lelystad is succesvol

‘Goed nieuws voor de pluimveesector’, meldt Omroep Flevoland radio op 17 maart. Evelien Germeraad licht toe dat de vier geteste vaccins allemaal iets deden tegen het vogelgriepvirus H5N1, maar dat er twee waren die het beter deden. “Bovendien voldoen deze vaccins aan de criteria die vooraf zijn gesteld aan de vaccins.”

NPO Radio 1 – Nieuws en Co – Eerste proef met inenten kippen tegen vogelgriep een succes

De eerste proef met vaccins tegen vogelgriep is een succes. Evelien Germeraad vertelt over de opzet van de proef. “We zijn met name geïnteresseerd naar de virusuitscheiding. Twee van de vier vaccins zijn echt heel veelbelovend, zowel tegen verspreiding als tegen ziekteverschijnselen.” Pluimveehouder Theo Bos zegt in dezelfde uitzending: “Dit is veelbelovend. Ik heb het meegemaakt bijna een jaar geleden. Je wilt niet dat je dieren dood gaan. Dat is heel verdrietig. Dus ja, ik zou gaan vaccineren.”

Dinsdag 21 maart 2023

VRT Radio 1 – Nieuwe Feiten – Er komt een vaccin tegen vogelgriep

In de uitzending Nieuwe Feiten van VRT Radio 1 wordt Evelien Germeraad gepresenteerd als ‘Held van de dag’. Er komt een vaccin tegen de vogelgriep. Niet voor mensen, maar voor pluimvee. "We hebben de studie afgerond, en twee vaccins komen heel veelbelovend uit de bus", vertelt Evelien Germeraad, veterinair microbioloog bij Wageningen Bioveterinary Research. Om te kijken hoe effectief de vaccins zijn, kijkt Germeraad naar twee dingen: "We kijken hoe ziek de kip nog wordt, maar nog belangrijker kijken we of het virus nog steeds wordt verspreid van de ene kip naar de andere."

Lees meer over de vaccinstudie