Radio & TV

Geert Wiegertjes bij Focus over kweekvis

De term Blauwe Revolutie verwijst naar de aquacultuur die nu al vijftig jaar lang een jaarlijkse groei van zo’n 10% doormaakt opdat er voor iedereen genoeg vis beschikbaar blijft. Tegelijkertijd vragen we ons bij Wageningen University & Research af hoe wij deze groei het beste kunnen begeleiden.

Belangrijke kenmerken van de aquacultuur zijn onder andere een gesloten reproductiecyclus, een weloverwogen fokprogramma, optimale visvoeding die leidt tot weinig mest en gezonde vissen met een goed welzijn.

Het wetenschappelijke programma Focus heeft in de aflevering ‘Vis uit het lab’ een aantal vragen over de aquacultuur mooi in beeld gebracht.

“De wereldpopulatie voeden met dierlijke eiwitten kan je niet meer doen zonder vissen“ zegt Geert Wiegertjes, hoogleraar Aquacultuur en Visserij, in ‘Vis uit het lab’. “De hoeveelheid kweekvis zou je dan eigenlijk moeten verdubbelen of verdrievoudigen als je het mondiaal bekijkt”. Ook geeft hij in deze aflevering over kweekvis aan dat een vis in staat is om op een efficiëntere manier eiwit te verteren dan wat wij kennen van bijvoorbeeld koeien en varkens.

Samen met collega’s heeft hij initiatief genomen de WUR-aquacultuurkennis
te bundelen in Wageningen Aquacultuur, Onderzoek en Onderwijs (W-ARE). Voor een duurzame, dierwaardige aquacultuur.

Bekijk de aflevering

Bekijk de aflevering

Lees verder