Radio & TV

Lucien van Keulen in Nieuws & Co over atypische BSE

In Nederland is atypische BSE vastgesteld bij een 8-jarige koe op een bedrijf in Zuid-Holland. Onderzoek bij Wageningen Bioveterinary Research heeft dat uitgewezen. Lucien van Keulen, verantwoordelijk voor het BSE-onderzoek, licht in het programma Nieuws & Co op NPO Radio 1 toe wat deze vondst betekent voor de veehouderij en voor Nederland. Hij kreeg de vraag of Nederland alert genoeg is op deze ziekte.

Boviene Spongiforme Encefalopathie (BSE), ofwel gekkekoeienziekte, is sinds 1990 een meldingsplichtige dierziekte. De acht-jarige koe stierf een natuurlijke dood op de boerderij en werd in het kader van actieve bewaking van BSE onderzocht op aanwezigheid van de ziekte. “De ziekte is sinds het begin van deze eeuw wat in de vergetelheid geraakt”, constateert Van Keulen. Hij verzekert dat de atypische variant die bij deze koe is vastgesteld, niet gevaarlijk is voor mensen.

Elk jaar test WBVR zo’n 50.000 monsters op BSE. Dat monitoringsprogramma blijft van kracht en hoeft niet te worden geintensiveerd.

Beluister het fragment

Beluister het fragment

Lees meer over de dierziekte