Radio & TV

Martha Bakker bij NOS Journaal over stikstofkaart met zones

Vorige week verscheen het stikstofrapport van Johan Remkes en een van zijn adviezen was om de gedetailleerde stikstofkaart van minister Van der Wal naar de prullenbak te verwijzen. De kaart, een steen des aanstoots voor veel boeren, was volgens hem niet genuanceerd genoeg en deed meer kwaad dan goed. In plaats daarvan zou er een nieuwe kaart met alleen rood, oranje en groen moeten komen, aldus Remkes. De rode zone is dan bedoeld voor zeer intensieve landbouw en in de groene zone is er vooral ruimte voor natuur.

Zonering om efficient met de ruimte om te gaan

Daarmee nam Remkes een advies van onder andere Martha Bakker hoogleraar Landgebruiksplanning bij WUR over. Tegen het NOS Journaal zegt ze hierover: “We zitten met 17 miljoen mensen. We willen hier wonen, we willen landbouw en we willen natuur. Dat is moeilijk om te verenigen. Zonering is een manier om dat toch te doenen om zo efficient mogelijk met de ruimte om te gaan.”

Bakker stelt voor om gebieden in Nederland in te richten waar nog wel grootschalige landbouw mogelijk is. Volgens haar heeft Nederland veel kennis en expertise op dat gebied opgebouwden is het verstandig dat te behouden.

Bekijk het fragment

Icon television

Lees meer in het dossier