Radio & TV

Nancy Beerens bij Spraakmakers over de vogelgriepzorgen

Vogelgriepvirus: moet de mens zich zorgen maken? Die vraag kreeg Nancy Beerens voorgelegd in het NPO Radio 1 programma Spraakmakers. Volgens Beerens, hoofd van het nationale referentielaboratorium Aviaire influenza bij Wageningen Bioveterinary Research, is de kans klein dat vogelgriep de volgende pandemie gaat veroorzaken.

Zorgen over pandemie

De zorgen over de mogelijkheden van vogelgriep als bron van een mogelijke volgende pandemie nemen toe, zo blijkt ook uit de vragen die vanuit de luisteraars van het programma Spraakmakers aan Nancy Beerens worden voorgelegd. Die zorg wordt onder andere gevoed door het feit dat het virus nu in meerdere zoogdieren is aangetroffen en recent in Spanje en Ecuador bij mensen is vastgesteld. “Dat we het virus vaker vinden in zoogdieren, geeft aan dat het virus zich heeft aangepast aan een nieuwe omgeving. Vogels hebben een lichaamstemperatuur van 42 graden, zoogdieren van 37 graden.” Die aanpassing alleen is echter niet genoeg om ook mensen te besmetten. “Uit onderzoek blijkt dat er nog zeker vier mutaties nodig zijn om verspreiding van dier naar dier of van dier naar mens mogelijk te maken”, legt Nancy Beerens uit. “Op dit moment eindigt de ziekte dus in het dier dat besmet raakt.”

Monitoring zoogdieren

Het goed monitoren van het virus in zoogdieren is van belang om inzicht te hebben in eventuele mutaties. Nancy Beerens geeft aan dat er een sterke wens is om monitoringsprogramma’s op te zetten, met name bij zoogdieren in gebieden waar een hoge vogeldichtheid is en aaseters dus meer kans hebben om in contact te komen met vogelgriep door het eten van met vogelgriep besmette vogels. “We starten met zo’n programma bij vossen, waarbij we willen analyseren of de dieren ook antistoffen in het bloed hebben.”

Beluister het fragment

Nancy Beerens over 'Hoe om te gaan met de vogelgriep?' | NPO Radio 1 (vanaf 6 minuten)