Radio & TV

Nancy Beerens in RTL Nieuws over vogelgriepoverdracht tussen mensen

Bij verschillende soorten zoogdieren is dit jaar het vogelgriepvirus aangetroffen. Toch betekent dat niet dat het virus een direct gevaar vormt voor de mens, aldus viroloog Nancy Beerens in het RTL-nieuws van maandag 28 november.

Het aantal dieren dat besmet kan raken is best divers, constateert Nancy Beerens van Wageningen Bioveterinary Research, onderdeel van Wageningen University & Research. De eerste gevallen van besmettingen van zoogdieren met het vogelgriepvirus dateren van het voorjaar. “In die periode zagen we ook dat veel wilde vogels besmet waren.” In die tijd raakten ook een aantal soorten zoogdieren besmet, waaronder vossen, een das en een aantal bunzingen. Ook op andere continenten worden besmette zoogdieren gemeld. Zo is volgens Beerens in de Verenigde Staten een besmette zwarte beer gevonden.

De besmetting van zoogdieren brengt het virus een stap dichter bij mensen, maar er is meer voor nodig voordat het virus ook daadwerkelijk zodanig is aangepast dat het zich ook zal verspreiden tussen mensen, aldus Beerens. “Er is nu sprake van één mutatie, waardoor het virus in staat is in zoogdieren te overleven. Voor verspreiding tussen mensen zijn echter meerdere mutaties van het virus nodig. Daar zijn we nog steeds ver af.” Toch blijft het belangrijk voorzichtig en alert te zijn met zieke en dode vogels, waarschuwt Beerens.

Bekijk de uitzending

Nancy Beerens in RTL Nieuws over vogelgriepoverdracht tussen mensen

Lees ook het dossier