Radio & TV

Tim van Hattum en Jim van Belzen bij Vroege Vogels-aflevering ‘Boven water’

WUR-onderzoekers Tim van Hattum en Jim van Belzen vertellen aan Menno Bentveld hoe zij denken hoe ons lage land boven water kan blijven, en hoe de natuur ons hierbij kan helpen.

“Er is veel meer ruimte voor water nodig”, zegt Tim. Dus niet vechten tegen, maar mét het water meebewegen. En dan vooral met de natuur. Op allerlei plekken in Nederland zijn oplossingen mogelijk waarin natuur en waterveiligheid samengaan, nature-based solutions. “Ik denk serieus dat Nederland koploper kan worden in groene klimaatoplossingen. Werken met de natuur in plaats van er tegenin.” Een soort deltawerken 2.0 dus.

Kustecoloog Jim van Belzen van Wageningen Marine Research en het NIOZ vertelt in dezelfde aflevering hoe de natuur ons een handje kan helpen voor kustbescherming in Zeeland. Kijk maar naar het Verdronken Land van Saeftinghe. Dit natuurgebied in de Westerschelde groeit van nature. De zee laat hier slib achter en zo is het gebied in één eeuw bijna drie meter gestegen. “Eigenlijk geeft de zee ons land”, aldus Van Belzen.

Bekijk de aflevering

Bekijk de aflevering