Minister sluit jubileumjaar officieel af op 9 november met inwijding van Carillon

Minister sluit jubileumjaar officieel af met inwijding van Carillon

2 november 2018

Op 9 November zal Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en wetenschap het jubileumjaar officieel afsluiten. Daarna wordt met een druk op de knop het carillon op de campus ingewijd door de minister samen met Arthur Mol, de rector magnificus.

De WUR bigband Sound of Science zal het publiek muzikaal begeleiden richting het carillon. Direct na de inwijding klinkt de compositie CárCaSos over de campus. Dit muziekstuk is speciaal gecomponeerd voor de inwijding door Guus Tangelder, componist en dirigent van de Sound of Science. Het carillon wordt live bespeeld en begeleid door de muzikanten van de ‘Sound of Science’.

Het carillon is een geschenk van het University Fund Wageningen (UFW), de Wageningen ambassadors en enkele donateurs. “We wilden een cadeau geven dat bijdraagt aan de sfeer en het ritme van onderzoek en onderwijs op de campus”, aldus Jan Karel Mak, voorzitter van het UFW.  Het carillon is een eigen ontwerp van het UFW en bestaat uit 18 klokken bovenaan een metalen frame. “De vorm van het frame, een slanke, ingesnoerde open kegel, heeft twee symbolische betekenissen”, legt Mak uit. “Enerzijds verbind het hemel (klimaat) en aarde (vruchtbare bodem) met elkaar, anderzijds staat het symbool voor het verloop van wetenschappelijk onderzoek: van een brede informatieverzameling aan de basis, via analytische reductie naar verreikende uitkomsten."

De inspiratie voor het geven van een carillon komt volgens Mak uit de VS, waar het vrij gebruikelijk is een klokkentoren op de campus te hebben. Het carillon zal echter niet zoals een klokkentoren ieder uur gaan spelen. In plaats daarvan zal het in totaal 12 keer per jaar te horen zijn, bij bijzondere gelegenheden zoals Dies Natalis, Opening Academisch jaar en de AID.

Naast de inwijding van het carillon maakt ook het Gala of the Century deel uit van de afsluiting. Dit studentengala, met als thema ‘Wur Fairytale’, vindt plaats vanaf 21.00 in de Junushoff. Meer informatie over de inwijding van het carillon en het Gala of the century is te vinden op de website.