Nieuws

Vici-beurs: twee maal anderhalf miljoen euro voor Wageningse wetenschappers

Gepubliceerd op
20 februari 2020

De twee vooraanstaande wetenschappers Thijs Ettema en Christa Testerink ontvangen ieder 1,5 miljoen euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Met deze Vici-beurzen gaan zij de komende vijf jaar onderzoeken hoe complexe levensvormen ontstonden uit primitievere cellen en hoe planten flexibeler met stress omgaan dan we veelal denken. Vici is een van de grootste wetenschappelijke premies van Nederland.

De twee Wageningse onderzoekers dienden beiden een projectidee in bij onderzoeksfinancier NWO. Allebei de voorstellen werden gehonoreerd, zo maakte NWO vandaag bekend.

Thijs Ettema - Vici beurs.png

Het onderzoek van Thijs Ettema betreft ‘Onze microbiële voorouders in beeld’, waarin de hoogleraar Microbiologie zich met zijn onderzoeksgroep richt op de vraag hoe complex leven op Aarde tot stand is gekomen. Simpele eencellige micro-organismen zijn de voorlopers van al het complexe leven op Aarde, zoals planten, dieren, maar ook de mens. Recent onderzoek heeft de Asgard archaea aangewezen als naaste verwanten van complexe cellulaire levensvormen. In zijn onderzoek gaat Thijs Ettema de fysiologie en celbiologie van Asgard archaea bestuderen om zo meer inzicht te krijgen in het ontstaan van complex leven.

Christa Testerink - Vici beurs.png

Het onderzoeksproject ‘Flexibel onder stress’ van de Wageningse hoogleraar Plantenfysiologie, prof.dr. Christa Testerink, gaat over de groei en ontwikkeling van planten. Deze wordt geremd als er te weinig water of alleen zout water beschikbaar is. Planten proberen dit probleem op te lossen door plaatselijk wortelgroei te stimuleren en het moment van bloei aan te passen. Met haar groep onderzoekt Christa Testerink hoe die flexibiliteit mogelijk is en hoe die bijdraagt aan stresstolerantie.

Vernieuwingsimpuls: Veni, Vidi, Vici

De Vici-financiering door NWO is bedoeld voor zeer ervaren onderzoekers die hebben aangetoond met succes een eigen vernieuwende onderzoekslijn tot ontwikkeling te kunnen brengen en die als coach voor jonge onderzoekers kunnen fungeren. De Vici-financiering is een van de drie financieringsvormen van de zgn. Vernieuwingsimpuls. De andere twee zijn Veni voor jonge onderzoekers en Vidi voor ervaren postdocs.

De twee Wageningse toekenningen horen bij een landelijk totaal van 32, (18 voor een vrouw, 14 voor een man). Er waren 242 verzoeken voor financiering van een onderzoeksproject.