Nieuws

3D-geprinte proteïnepasta bootst dierlijk vet na in vegaburgers

Gepubliceerd op
9 februari 2022

In de zoektocht naar de perfecte plantaardige burger of steak speelt vet een grote rol. Het dierlijke vet in vlees bevat een zekere romigheid en mondgevoel die moeilijk te vervangen lijken. Onderzoekers van Wageningen University & Research weten nu de structuur van reuzel na te bootsen met een 3D-geprinte pasta van plantaardige olie en erwtenproteïne. De oplossing is natuurlijk, goedkoop en duurzaam. De volgende stap is het perfectioneren van de smaak als basis voor sappige vleesvervangers.

Dr. Simha Sridharan (voormalig PhD) werkte samen met begeleider Dr. Costas Nikiforidis van de groep Biobased Chemistry & Technology group aan de reuzelachtige structuur. Een paper over het onderzoek is onlangs gepubliceerd op Advanced Functional Materials.

White filtered lard

“We waren aan het experimenteren met verschillende structuren en toen kwam de 3D-printer om de hoek kijken. Daarmee is het mogelijk om vormen te creëren die dezelfde opbouw hebben als de dierlijke vetten die we proberen te vervangen. Ons onderzoek was trouwens niet alleen gericht op voedingsmiddelen; wij zien dit als een van de mogelijkheden. Andere toepassingen kunnen variëren van het vervangen van synthetische polymeren in tandvullers of scaffolds voor het genereren van zachte weefsels.”

Volgende stap

De manier waarop de structuur dierlijk vet nabootst, leidde ertoe dat er meer aandacht kwam voor het voedselgedeelte van de pasta. De volgende stap is het mengsel daadwerkelijk in productie te nemen als een van de ingrediënten in een plantaardige burger.

De onderzoekers werken daaraan samen met de vleesvervangersindustrie. De samenwerking richt zich op het smaakvol verwerken van de vette eiwitpasta in plantaardig ‘vlees’. Ook de mogelijkheden om vetvezels aan te maken en vitamines toe te voegen worden verder onderzocht. "Eerst hebben we ons gericht op het creëren van de perfecte sappige structuur, de volgende stap is smaak."

Voor meer informatie