Nieuws

5 vragen over de invloed van vitamine D op corona

article_published_on_label
29 oktober 2020

In de media verschijnen steeds meer verhalen over de rol van vitamine D in de strijd tegen corona. Volgens diverse deskundigen krijg je door het slikken van vitamine D een hogere weerstand waardoor je minder kans loopt corona te krijgen. En als je onverhoopt toch besmet raakt, dan zou de ziekte weleens minder heftig kunnen verlopen. Hoogleraar immunologie Huub Savelkoul legt aan de hand van 5 vragen uit waarom het een goed idee is om extra vitamine D te nemen.

1. Moet ik echt vitamine D slikken?

"Ja. Onze huid maakt vitamine D aan als we buiten zijn. In de winter zitten veel mensen meer binnen waardoor een tekort aan vitamine D kan ontstaan. Nu werken veel mensen thuis en is een flink deel van ons sociale leven stil komen te liggen, waardoor we nog meer thuis zijn. En dat betekent dat je weerstand omlaag gaat, waardoor de kans dat je infecties, zoals verkoudheid of griep, en mogelijk een COVID-19 infectie oploopt alleen maar toeneemt. Het slikken van vitamine D is dus iedere winter een goed idee en in deze coronatijden al helemaal. De Gezondheidsraad raad dat ook aan bij risicogroepen zoals ouderen, zwangere vrouwen, mensen met gezichtsbedekking en mensen met een donkere huid aan om 10 microgram per dag te nemen, hetgeen algemeen wordt gezien als een veilige dosis."

2. OK, maar een betere weerstand beschermt me toch niet 100% tegen een COVID infectie?

"Klopt, het is allemaal een kwestie van kansen en dat zegt niets over een individueel geval. Er zijn veel aanwijzingen dat mensen van een COVID-19 infectie zieker worden als ze een tekort aan vitamine D hebben. Er is nu echter voor het eerst een gerandomiseerde dubbel blinde studie uit Spanje waaruit blijkt dat het nemen van vitamine D de kans op ernstige COVID na een SARS-CoV-2 infectie vermindert. Het was echter een kleine studie met 76 mensen. Van de 50 patiënten die een hoge dosis vitamine D innamen is niemand overleden en is één persoon opgenomen op de IC. Van een andere groep van 26 personen die geen vitamine D kregen zijn 2 patiënten overleden en zijn er 13 op de intensive care terecht gekomen."

"Dit is natuurlijk maar een hele kleine studie, maar het is wel een eerste bewijs dat vitamine D de ziekte een stuk minder heftig kan maken. De normale gang van zaken is dat er meerdere van dergelijke klinische studies nodig zijn met daaroverheen een zogenaamde meta-analyse en als die zegt dat het effect significant is, is het effect evidence-based en daarmee in de medische wereld geaccepteerd. Het kan echter makkelijk een aantal jaren duren voordat we genoeg van deze studies hebben en intussen zullen mensen op de IC belanden en mogelijk overlijden. Dan is het misschien nog niet onomstotelijk bewezen maar een veilige hoeveelheid vitamine D zou je wel alvast kunnen nemen tijdens de winterperiode en tijdens de huidige pandemie."

shutterstock_1643947495.jpg

3. Mooi! Kunnen we dan nu weer ons leven oppakken en lekker sporten of naar de kroeg?

"Ho, ho, zou is het nou ook weer niet. Vitamine D is geen wondermiddel waardoor we net kunnen doen alsof deze pandemie ineens de wereld uit is. Net als bij veel voedingsmiddelen zijn de effecten gering en duurt het lang voordat de effecten zichtbaar zijn. Het vitamine kan hooguit de gevolgen van corona wat beperken. Het is nog steeds van essentieel belang dat we ons aan de richtlijnen van het RIVM blijven houden."

4. Waarom is er nog geen wetenschappelijk bewijs?

Savelkoul en andere experts hebben het steeds over sterke aanwijzingen, keihard wetenschappelijk bewijs is er inderdaad (nog) niet. Savelkoul: "Dat duurt simpelweg te lang. Voordat er verschillende studies zijn gedaan die allemaal wetenschappelijk verantwoord zijn die de aanwijzingen bevestigen, zijn we jaren verder. Inmiddels zijn er wel publicaties beschikbaar die het werkingsmechanisme van vitamine D in het immuunsysteem hebben onderzocht en daarmee duidelijk hebben gemaakt hoe vitamine D het risico op SARS-CoV-2 infectie kan verminderen en hoe vitamine D het ontstaan van COVID klachten kan verminderen. Ook dit soort studies moeten verder worden uitgebreid maar zijn wel veelbelovend."

5. Zitten er ook nadelen aan het slikken van vitamine D?

"Nee, het is een vitamine die we normaal gesproken zelf aanmaken. Dus vitamine via voeding (vette vis) en via zonlicht zal geen toxiciteit opleveren, dat kan alleen bij overdreven hoge doseringen (meer dan 1000 microgram per dag). Overdrijven is dus niet nodig: hou het bij maximaal 30-50 microgram per dag."