Update

Coronarichtlijnen en -updates

Op deze pagina plaatsen we de laatste updates die relevant zijn voor een groot deel van onze studenten, medewerkers en partners.

De FAQ-lijst geeft antwoord op vele vragen

Checklist Studenten: Can I Come to Campus? (15/1/2022)

Checklist Medewerkers: Can I Come to a WUR Location? (15/1/2022)

Onderstaande updates worden verwerkt in de FAQ

Bekijk je de pagina op je telefoon? Scroll naar beneden voor de maatregelen die tot nader orde bij WUR gelden.

Procedure: wat als een student positief test op COVID-19?

Als een student in je vak of tijdens de thesisbegeleiding positief heeft getest, neem dan contact op met de taskforce Education voor advies over wat te doen. Zij zijn te bereiken via Receptie Forum (dagelijks 08-23u, weekend 10-18u, 0317 482160) die je doorverbinden met de juiste persoon.

Update 15 januari

Positief nieuws: met ingang van maandag 17 januari mogen we weer fysiek onderwijs aanbieden op de campus. Dat hebben premier Rutte en minister Kuipers gisteravond bekendgemaakt in de eerste persconferentie van het kabinet-Rutte IV.

Voor de groep medewerkers die niet in het onderwijs werkzaam is verandert er met de aangekondigde versoepeling op dit moment nog weinig, thuiswerken blijft de norm.

Studenten en docenten ontvangen dit weekend verdere informatie over wat dit praktisch voor hen betekent.

Beperkingen zijn er wel: de maximale groepsgrootte van 75 personen geldt binnen het onderwijs, met uitzondering van tentamens. Ook gaan we overal een mondkapje dragen. Dit is bij grote voorkeur een medisch mondkapje, om studenten en medewerkers te beschermen, onnodige quarantaine te voorkomen en het onderzoek en onderwijs zo veel mogelijk door te laten gaan. Deze medische mondkapjes zijn vanaf 18 januari ook beschikbaar bij de recepties.     

Met de omikronvariant stijgt het aantal besmette personen razendsnel. Dat vraagt dat we onze verantwoordelijkheid nemen: houd 1,5 meter afstand waar mogelijk, draag een mondkapje waar aangegeven, laat je vaccineren en maak gebruik van de boosterprik, en doe twee keer per week een zelftest.

De quarantaineregels zijn aangepast voor:

 • mensen die minimaal een week geleden een boosterprik hebben gehad;
 • óf korter dan acht weken geleden corona hebben gehad;
 • óf een medisch mondkapje hebben gedragen.

De meeste quarantaineregels zijn versoepeld. Zie de nieuwste versie van het ‘Can I come to WUR/campus’ overzicht hierboven.

Wanneer draag je een (medisch) mondkapje?

 • Algemeen: wanneer je loopt door de WUR-gebouwen en buiten wanneer afstand houden door drukte niet mogelijk is;
 • Studenten: in alle situaties binnen gebouwen, dus ook zittend in een onderwijsruimte, zelfstudieruimte, kantine of bij een tentamen;
 • Docenten en medewerkers in het onderwijs: in alle situaties, met uitzondering van doceren op afstand voor (grote) groepen, bijv. in collegezalen en tijdens het spreken bij promoties en oraties;
 • Overige medewerkers binnen gebouwen: op plekken waar met meer dan één persoon in één ruimte gewerkt wordt.

Uitzonderingen zijn labs waar de veiligheidssituatie het dragen van een mondmasker niet toestaat, en tijdens het sporten.

Het is vanzelfsprekend toegestaan om het mondkapje te allen tijde te dragen.

Overige versoepelingen

 • Op de campus is het toegestaan om buiten met vier mensen samen te komen, vanzelfsprekend op afstand;
 • Promoties kunnen vanaf 18 januari 2022 plaatsvinden in de Aula, met maximaal 75 aanwezigen in de zaal. Hierbij geldt ook de mondkapjesplicht, met het dringende advies tot het dragen van een medisch mondkapje;
 • Studiegerelateerde activiteiten op de campus, georganiseerd door studieverenigingen zijn weer mogelijk;
 • Buiten sporten bij, en sporten in SportCenter de Bongerd is weer toegestaan. Het coronatoegangsbewijs bij binnenkomst is verplicht voor personen boven de 18 jaar, plus het dragen van een (medisch) mondkapje. Alleen onderlinge wedstrijden zijn toegestaan, zonder publiek.

We zien ernaar uit om studenten weer op de campus te ontmoeten en fysiek onderwijs te verzorgen. Deze maatregelen gelden in ieder geval tot de volgende persconferentie, die plaatsvindt op dinsdag 24 januari.

Update 4 januari

Na de vakantie van afgelopen week, heeft de regering op 3 januari besloten dat de lock-down voor het hoger onderwijs wordt verlengd. Op 14 januari worden deze lock-down maatregelen opnieuw geëvalueerd. Dit betekent dat ons onderwijs grotendeels online zal blijven plaatsvinden. De enige uitzondering is het maken van examens, designstudio’s, het volgen van natte practica of het verrichten van thesis onderzoek in labs. Ook is het dragen van een mondkapje voor iedereen verplicht in de gangen.

De geldende maatregelen worden voortgezet, ook voor medewerkers. We vragen iedereen daarom om zoveel mogelijk thuis te werken. Kom alleen naar de campus als dit strikt noodzakelijk is.

Strengere quarantainevoorschriften

De huidige landelijke regelgeving omtrent COVID-19 is geactualiseerd en is op een aantal punten aangescherpt. Dit heeft tot gevolg dat bij een positieve test de quarantaine wordt verlengd naar 7 dagen. In het geval van een nauw contact, ook als men volledig is gevaccineerd, is de regelgeving veranderd naar een verplichte 5 dagen quarantaine. Enige uitzondering op deze regel, is wanneer je een ‘medisch’ mondmasker (ii, iir, ffp2) draagt, dan word je niet als ‘nauw contact’ beschouwd en is quarantaine dus niet noodzakelijk. Voor docenten en studenten is er tijdens elk practicum op de campus een medisch mondmasker aanwezig. Voor studenten en medewerkers die naar de campus komen en niet een practicum hebben, raden we aan om zelf een medisch masker aan te schaffen. Zorg er daarnaast voor dat je regelmatig, minimaal twee keer per week, een zelftest doet en overal 1.5 meter afstand houdt, zo voorkomen we de verspreiding van corona.

Update 19 december

Het is de afgelopen week duidelijk geworden dat de omikronvariant van het coronavirus zich ook in Nederland zeer snel verspreidt. Met een lockdown vanaf vandaag 19 december tot en met in ieder geval vrijdag 14 januari 2022 en een versnelde boostercampagne moet tijd gekocht worden om de druk op de zorg op te vangen. Voor het onderwijs gelden de maatregelen in ieder geval tot maandag 10 januari, met een weegmoment op 3 januari.

Docenten ontvangen maandag 20 december einde van de middag per e-mail nader bericht over de impact voor hun onderwijs in periode 3. Wacht daarom met voorbereidingen totdat deze informatie beschikbaar is.

Voor studenten en medewerkers van WUR geldt in ieder geval:

Onderwijs

 • Tentamens/examens (geen beperking groepsgrootte) gaan door zoals gepland
 • Practica en laboratoriumwerk (waaronder voor theses) gaan door
 • Er hoeft geen 1,5 meter afstand te worden gehouden bij bovenstaande activiteiten, maar de oproep is wel om zoveel mogelijk afstand te houden.
 • De bibliotheek in Forum blijft open
 • Zelfstudieplekken blijven beschikbaar, tot maximaal 75 personen per ruimte, op 1,5 meter afstand. Alleen met reservering.
 • Promoties en oraties kunnen fysiek gehouden worden in de Aula, zonder publiek. Alternatief is deze volledig online te houden.

Algemeen

 • Alle voorgaande maatregelen blijven van kracht (zie protocol)
 • Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan
 • Locatie-gebonden onderzoek kan doorgaan op WUR locaties. Dit geldt voor labwerk, inclusief het werk in dier- en plantfaciliteiten.
 • Alle niet-essentiële voorzieningen op de campus zijn gesloten
 • Sporten bij Sportcentrum De Bongerd is niet mogelijk, met uitzondering van topsport. Buiten sporten in tweetallen op 1,5 meter is toegestaan
 • Het winterprogramma van Student Service Centre wordt aangepast

Feestdagen in kleine kring

De meeste impact heeft de strenge lockdown op ons sociale leven rond de feestdagen. En dit aan het eind van een toch al onrustig jaar, waarin het steeds flexibel omgaan met omstandigheden veel van ons vergt.

Wij hopen dat iedereen desondanks de rust en ruimte vindt om in deze situatie thuis te genieten van de vrije dagen, in kleine kring, met familie of vrienden.

Gedetailleerde berichtgeving komt via leidinggevenden of per mail. Wageningen University & Research volgt de maatregelen geadviseerd en gecommuniceerd door het kabinet, het RIVM en de GGD en volgt het reisbeleid van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De afgelopen maanden is deze update wekelijks verschenen. Die frequentie laten we los. De update verschijnt dan zodra er actuele ontwikkelingen zijn die op het WUR-cooronabeleid invloed hebben. De meest actuele informatie is te vinden in het protocol (rechts op deze pagina) en in de FAQ-lijst (via button hierboven) .

Archief Coronarichtlijnen en -updates

Interne corona-updates

Thuiswerken

Onderzoek

Onderwijs

Vragen

Bekijk onze FAQs en houd regelmatig onze website in de gaten voor de meest recente updates. Meer informatie is te krijgen via info.corona@wur.nl.

Heb je nog vragen? Het RIVM heeft een informatienummer beschikbaar voor alle vragen: 0800-1351.

Informatiebronnen

Het RIVM heeft een lijst samengesteld met de meest voorkomende vragen en geeft antwoorden in het Nederlands en antwoorden in het Nederlands.

Studenten en medewerkers die terugkeren uit getroffen gebieden of van plan zijn om te reizen, worden geadviseerd om de websites van het RIVM en het ministerie van Buitenlandse Zaken te raadplegen voor actuele informatie en advies (reizen/gezondheid). Het is niet nodig om van deze aanbevelingen af ​​te wijken.

De dynamiek van de epidemie volgt de uitbraak ook op de voet. En Johns Hopkins University brengt de dynamiek van de epidemie in kaart.