Nieuws

De natuur inzetten tegen de gevolgen van klimaatverandering

Gepubliceerd op
19 oktober 2020

Nature based solutions is een manier om de natuur te gebruiken bij het vinden van oplossingen om de klimaatverandering te lijf te gaan. Dat is deze week het centrale thema tijdens een groot webinar als voorbereiding naar de grote internationale klimaattop ( the Climate Adaptation Summit) begin volgend jaar.

Klimaatverandering is steeds beter merkbaar, ook in Nederland. Het wordt droger en heter, maar er zijn ook steeds meer overstromingen en flinke stormen. Ons land is groot geworden in een eeuwenlange strijd tegen het water en heeft veel expertise opgebouwd in klimaatveranderingsaanpassingen waarbij natuur een belangrijke rol speelt.

Webinar ‘Finding nature-based solutions together’.

Vooruitlopend op de digitale Climate Adaptation Summit (CAS, de internationale top over klimaatadaptatie) in januari 2021, organiseert WUR de webinar ‘Finding nature-based solutions together’. WUR-onderzoekers, de gemeente Amsterdam en de Nederlandse Unesco Commissie geven presentaties afgewisseld met paneldiscussies met het online publiek.
> Bekijk het programma en schrijf je in via: https://roadtocas.nl/.

Klimaat staat ook prominent op de WUR-agenda. Waar en wat Wageningse wetenschappers ook onderzoeken, ze lopen uiteindelijk tegen ‘het klimaat’ aan. Het maakt niet uit of ze nu bodemonderzoeker zijn, veeteler of planoloog. Juist die brede benadering heeft geleid tot een fortuin aan klimaatkennis en door deze krachten te bundelen, kan de Wageningse aanpak voor bijzondere oplossingen zorgen.

Voorbeelden Wageningse klimaatoplossingen

Een mooi voorbeeld is een project van Wageningen Marine Research waarbij oesterriffen zijn aangelegd voor de kust van Bangladesh. Bangladesh is een dichtbevolkte, laaggelegen delta en een erg arm land. De oesterriffen beschermen de kust tegen overstromingen en trekken tegelijkertijd vis en krab aan, waardoor ze bijdragen aan de voedselvoorziening. Bovendien groeien de riffen 2 cm per jaar, waardoor ze de zeespiegelstijging kunnen bijbenen.

Meer voorbeelden zijn te lezen in 'Slimme klimaatoplossingen'

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan