Mansholtlezing 2018: Towards Circular Food Production in Europe

Lezing

Mansholtlezing 2018: Circularity in agricultural production

De derde editie van de Mansholtlezing vindt plaats op 19 september 2018 in Brussel. Het thema van dit jaar is: Circularity in agricultural production.

Organisator Wageningen University & Research
Datum

wo 19 september 2018 14:00 tot 17:00

Locatie Royal Flemish Academy of Belgium for Science and the Arts Paleis der Academiën, Hertogsstraat 1 - 1000 Brussel

Nieuwe manieren vinden voor de Europese voedselproductie is urgent. De toekomst ligt in een circulair voedselsysteem. Er is een verschuiving nodig van een lineair naar een circulair systeem. Van een focus op de efficiëntie van afzonderlijke productieketens naar een optimaal gebruik van natuurlijke hulpbronnen van het voedselsysteem als geheel.

Tijdens de Mansholtlezing 2018 presenteerde Wageningen University & Research het algemene kader en de wetenschappelijke basis voor de overgang naar een circulair voedselsysteem in Europa.

Mansholt Sustainable Business Award

Tijdens de Mansholtlezing is winnaar van de Mansholt Business Award for Sustainable Entrepreneurship 2018 (M-BASE) bekend gemaakt en nam €25.000,- aan prijzengeld in ontvangst. De prijs is bedoeld om te laten zien dat alumni van Wageningen University & Research (WUR) en ondernemers die gelieerd zijn aan de WUR bijdragen aan duurzaam ondernemerschap en dat hun werk van groot of zelfs internationaal belang is. 

Mansholtlezing 2017: Voedselbeleid en -onderzoek

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

De voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen University & Research, Prof. dr. Louise O. Fresco, gaf een keynote speech en er zijn twee documenten gepresenteerd:

  • Het beleidsdocument ‘Food transition 2030’ richt zich op de uitdaging om in de komende twintig jaar een transitie mogelijk te maken naar een duurzaam, betaalbaar, betrouwbaar en hoogwaardig voedselsysteem om aan de vraag van de groeiende en diverse wereldbevolking te voldoen
  • Het beleidsdocument ‘Towards a European Food and Nutrition policy’ onderzoekt het huidige beleid en de praktijk en beantwoordt de vraag hoe innovatie een verschuiving richting een beter voedingspatroon kan ondersteunen.

Een forum van internationale deskundigen heeft beide documenten besproken.

Lees meer over:

Mansholtlezing 2016: Towards a Common Agricultural and Food Policy

In de Mansholtlezing worden Europees beleid en thema's in het domein van Wageningen University & Research (voedsel, landbouw, duurzame leefomgeving) besproken. In september 2016 werd de eerste Mansholtlezing georganiseerd onder de titel ‘Towards a Common Agricultural and Food Policy'.