Risicoanalyse hoog pathogeen aviair influenza 2018

Nieuws

Risicoanalyse vogelgriep (HPAI) 2018

Gepubliceerd op
3 december 2018

Het risico voor de Nederlandse commerciële pluimveehouderij om besmet te raken met de gevaarlijke variant van vogelgriep (Hoog Pathogene Aviaire Influenza, HPAI) is ingeschat op medium. Gedacht moet worden aan circa één introductie van HPAI die onze pluimveehouderij treft in de 2 tot 5 jaar.

Inschatten kans op introductie

Het doel van dit rapport is het bundelen van de aanwezige informatie over de aanwezigheid van HPAI in commerciële pluimveebedrijven en wilde vogels. Met deze informatie wordt een kwalitatieve risicoanalyse uitgevoerd om een inschatting te maken van de kans op introductie van HPAI virus op Nederlandse pluimveehouderijen.

In het najaar worden er weer grote aantallen trekvogels uit Siberië verwacht in Nederland, waardoor het risico van HPAI introducties in pluimvee kan toenemen. In september 2018 is de eerste risicoanalyse verschenen en in november is deze geactualiseerd.

Eerste risicoanalyse

Hieronder staat de eerste risicoanalyse voor de introductie van hoog pathogene aviaire influenza (HPAI) op Nederlandse commerciële pluimveehouderijen, uitgevoerd in september 2018.

Tweede risicoanalyse

Het rapport is geactualiseerd op basis van de situatie in november 2018. Aanpassingen ten opzichte van de originele analyse zijn weergegeven in het rood.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op 7 december 2018.