Radio & TV

Theo van Hintum bij Wetenschap Vandaag over het belang van genenbanken voor voedsel

Bericht ging de wereld over dat Russische oorlogsgeweld een 100 jaar oude genenbank in Oekraïne had vernietigd. Theo van Hintum relativeerde dat bericht maar benadrukte dat een werkelijke vernietiging desastreus was geweest voor toekomstige voedselvoorziening.

Van Hintum, hoofd Plant van het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland, kreeg het nieuws ook onder ogen. ‘En dat was wel even schrikken,’ vertelt hij in de uitzending van BNR. Gelukkig is hij nauw betrokken bij zijn Oekraïense collega’s. De directeur van de Oekraïense genenbank gaf te weten dat er geen schade was aan de collectie.

Het belang van een gedupliceerde genencollectie

Maar wat als de genenbank in Oekraïne wel significant was beschadigd? ‘Dat was een groot verlies geweest,’ benadrukt Van Hintum. ‘Al het materiaal van de Wageningse genenbank is getripliceerd.’ Er liggen kopieën bij twee andere banken. ‘Bij de genenbank in Oekraïne geldt dat maar voor een deel van de collectie.’ Er had dus veel genetisch materiaal verloren kunnen gaan.

Genenbanken zijn essentieel voor plantenveredelaars om plantenrassen te creëren die opgewassen zijn tegen bijvoorbeeld nieuwe ziektes of het veranderende klimaat. ‘Ons plantaardig voedsel komt ergens vandaan,’ benadrukt Van Hintum. ‘Plantenveredelaars hebben materiaal nodig om nieuwe gewassen van te maken.’ Om nieuwe eigenschappen toe te voegen aan een ras, spreken veredelaars genenbanken aan. ‘Als de genenbanken er niet meer zijn of de keuze wordt kleiner, dan worden de mogelijkheden voor die veredelaars ook kleiner.’

Beluister het fragment

BNR Wetenschap Vandaag