Nieuws

Vogelgriepvirus bij vossen aangepast aan zoogdieren

article_published_on_label
25 juli 2022

Onlangs stelde Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) infecties met vogelgriep vast bij drie wilde vossen in Nederland. De dieren vertoonden neurologische verschijnselen veroorzaakt door vogelgriep type H5N1. Uit verdere analyse blijkt nu dat het virus bij vossen zich heeft aangepast aan zoogdieren. Bovendien is het opmerkelijk dat het virus vooral in de hersenen aanwezig was, terwijl het een luchtwegvirus betreft.

Vossen aten besmette vogels

Hoogpathogene vogelgriepvirussen (HPAI) van het type H5N1 veroorzaken momenteel een hoge sterfte onder wilde vogels in Nederland. Genetische analyse toonde aan dat de virussen bij vossen lijken op die bij wilde vogels worden aangetroffen. De vossen zijn waarschijnlijk besmet door het eten van wilde vogels met vogelgriep. Uit de studie bleek ook dat het virus mogelijk de hersenen is binnengedrongen via de reukzenuw.

H5N1-virus aangepast aan zoogdieren

Twee bij de vossen geïsoleerde virussen bevatten een mutatie (E627K in PB2) die in verband wordt gebracht met aanpassing aan zoogdieren. Uit ons onderzoek blijkt dat het gemuteerde virus zich beter vermenigvuldigt in cellen van zoogdieren dan in die van vogels, en bij de lagere lichaamstemperatuur van zoogdieren.

Nauwlettend toezicht

Infecties bij zoogdieren moeten nauwlettend in de gaten worden gehouden. Het huidige virus kan niet worden overgedragen tussen zoogdieren of op mensen, maar verdere mutaties kunnen het zo├Ânotische potentieel van de HPAI H5N1-virussen vergroten. Daarom is een snelle detectie van verdere mutaties belangrijk, net als het vermijden van contact met zieke en dode vogels.

Bekijk de publicatie