Nieuws

Topinstituten rond EU agri & food lanceren nieuwe wetenschappelijke alliantie

article_published_on_label
8 mei 2025

Vijf van Europa’s toonaangevende instellingen op het gebied van landbouw, voedsel en levenswetenschappen hebben de European Science Alliance for Agriculture and Food (ESAAF) opgericht – een nieuwe wetenschappelijke coalitie die is opgezet om de transformatie en veerkracht van de Europese agri-foodsector te ondersteunen.

ESAAF wil het momentum en de gedeelde ambitie in Europa benutten om duurzame, concurrerende en veerkrachtige voedselsystemen te creëren. Beleidsmakers in de EU staan daarbij voor enkele dringende dilemma’s. ESAAF zal fungeren als knooppunt en wetenschappelijke stem in beleidsdiscussies over voedselsystemen. De alliantie wil ervoor zorgen dat onderbouwde, onafhankelijke wetenschappelijke gegevens de basis vormen van toekomstige strategieën.

De oprichters van ESAAF benadrukken het volgende:

“Wetenschap moet een fundamentele rol spelen in de transformatie van Europa’s voedselsystemen. ESAAF zal een cruciale brug vormen tussen onderzoek en beleid, en de EU helpen bij het navigeren door de complexe uitdagingen binnen het agri-fooddomein. Wij geloven sterk dat voedsel- en landbouwbeleid vruchtbare grond nodig heeft – feiten – om tot bloei te komen,” aldus Sjoukje Heimovaara, voorzitter van Wageningen University & Research.

“Ondanks de lopende inspanningen om het Europese onderzoeks- en innovatie-ecosysteem in de agrovoedingssector te versterken, ontbreekt het nog steeds aan één enkele, gecoördineerde toegangspoort tot de onderzoekssector op Europees niveau,” benadrukte Philippe Mauguin, CEO van INRAE.

“Wij zijn ervan overtuigd dat de uitmuntende en praktijkgerichte wetenschappelijke expertise die wij onder de vlag van ESAAF leveren, een cruciale rol zal spelen in de huidige en toekomstige transformatie van de Europese agrovoedingssector. Als medeoprichters van ESAAF willen wij de verbinding tussen onderzoek en beleid versterken – in het belang van heel Europa,” aldus Eskild Holm Nielsen, decaan van de Faculteit Technische Wetenschappen van Aarhus University.

Een verenigd wetenschappelijk front

De oprichters van ESAAF vormen een geografisch diverse en wetenschappelijk krachtige coalitie:

  • Aarhus University (AU) – Denemarken
  • Julius Kühn-Institut (JKI) – Duitsland
  • National Research Institute for Agriculture, Food and Environment (INRAE) – Frankrijk
  • Wageningen University & Research (WUR) – Nederland
  • Warsaw University of Life Sciences (WULS) – Polen

Samen stellen deze instellingen tientallen jaren aan wetenschappelijke excellentie, innovatie en praktijkkennis beschikbaar aan beleidsmakers in Brussel. ESAAF beperkt zich niet tot deze vijf instellingen en verwacht uitbreiding met organisaties uit andere regio’s die academisch uitblinken op het gebied van landbouw en voedsel.

Wetenschap, gestructureerd voor impact

ESAAF wil optreden als een Europese vertegenwoordiging voor landbouw- en voedselonderzoek en biedt onafhankelijke, hoogwaardige wetenschappelijke expertise, bijvoorbeeld ter ondersteuning van de Europese Commissie en andere betrokken partijen bij de European Board for Agriculture and Food (EBAF).

ESAAF richt zich specifiek op de complexiteit en diversiteit van landbouw- en voedselsystemen en vult daarbij de bestaande instellingen zoals het Joint Research Centre (JRC) en het Science Advice Mechanism (SAM) aan. Daarbij wordt ervoor gezorgd dat regionale verschillen en de meest actuele onderzoeksresultaten de EU-beleidsvorming informeren.

Kernfuncties van ESAAF zijn onder andere:

  • Het snel en doelgericht leveren van de meest actuele wetenschappelijke input voor beleidsdiscussies
  • Fungeren als platform voor gecoördineerde, pan-Europese agri-food-adviesdiensten
  • Zorgen voor synergie tussen bestaande netwerken en het voorkomen van dubbel werk
  • Ondersteuning van de coördinatie en opstart van nieuwe onderzoeksinitiatieven die aansluiten bij Europese uitdagingen op het gebied van landbouw en voedsel