Nieuws

Vezels voor gezonder leven met diabetes

article_published_on_label
3 februari 2023

Sinds december loopt het ‘Voed je beter met diabetes’ onderzoek, een samenwerking tussen WUR, de Alliantie Voeding in de Zorg en de ziekenhuizen van Ede en Arnhem. Promovendus Iris van Damme wil daarin de gunstige effecten van voedingsvezels vertalen naar mensen met diabetes type 2.

Voedingsvezels zijn koolhydraten die ons lichaam niet kan verteren, maar ze hebben wel invloed op onze gezondheid en darmbacteriën. Promovendus Iris van Damme (Humane Voeding en Gezondheid) onderzoekt of deze vezels de gezondheid van Nederlandse diabetespatiënten kunnen verbeteren. Mensen met diabetes type 2 hebben te veel glucose in hun bloed (hoge bloedsuikerspiegel) omdat hun lichaam ongevoelig is geworden voor insuline, dat normaal zorgt voor de opname van glucose. Onder anderen mensen met overgewicht hebben verhoogde kans op diabetes type 2. Van Damme: ‘Uit andere studies weten we dat mensen met diabetes met een vezelrijk voedingspatroon, zoals een mediterraan dieet, gezonder zijn. Die resultaten willen we vertalen naar de Nederlandse context.’