Persbericht

Waar zijn de insecten gebleven? Hoor het in de lezingen!

Gepubliceerd op
2 januari 2019

Kom naar de lezingenserie ‘Insecten en Maatschappij', waarin Wageningse insectendeskundigen en gastsprekers inzoomen op de achteruitgang van insecten en te nemen maatregelen, maar ook hun schoonheid, ongeëvenaarde kunstjes en insecten als inspiratiebron voor kunstenaars, reclamemakers en technologen.
Insecten zijn vrijwel elke dag in het nieuws. Verschillende studies laten zien dat er in West-Europa een sterke algemene achteruitgang is en uit sommige studies blijkt dat specifiek voor bijen, loopkevers, dagvlinders of nachtvlinders.

Kom naar de lezingen en leer alles over insecten

Als we insecten beter leren kennen, begrijpen we ook waarom ze als een kanarie in de kolenmijn fungeren: hun achteruitgang is een waarschuwing! De lezingenserie ‘Insecten en Maatschappij’ laat zien waarom insecten zo divers en succesvol zijn en hoe ze de wereld voor ons bewoonbaar maken.

Achteruitgang insecten in de stad en daarbuiten

Ouderen herinneren zich nog goed dat je dertig jaar geleden na een lange autorit niet alleen benzine moest tanken maar tegelijk ook de voorruit moest ontdoen van een laag insectenlijkjes. Kennelijk waren de insectendichtheden toentertijd aanzienlijk hoger dan nu. Bij een achteruitgang van insecten denken we vaak aan het buitengebied, maar hoe zit het eigenlijk in de stad? Wat kunnen wij doen om het tij te keren?

Insecten eten, onze toekomst?

Op het grensvlak van stad en buitengebied zijn er recent in Nederland een aantal grote bedrijven opgezet met de kweek van de zespotigen voor veevoer en voor Bug Burgers. Onze kleinkinderen begrijpen waarschijnlijk niet waarom we in 2019 nog moesten wennen aan het eten van insecten.

Insecten zijn inspirerend!

Insecten zijn een inspiratie voor kunstenaars (van Jeroen Bosch tot Vincent van Gogh), voor reclamemakers (tv reclames voor diverse automerken, frisdranken), cartoonisten (onlangs figureerde Poetin nog als Rupsje Nooitgenoeg die Oekraïne opeet). Ook techneuten laten zich maar wat graag door insecten inspireren. Immers, die kleine zespotertjes kunnen van alles. Wij willen dolgraag van ze leren: hoe ze – zelfs als ze slechts één millimeter klein zijn - kunnen vliegen, een boormachine nabootsen die in hout kan boren, of met anderen in een zwerm vliegen zonder te botsen.

Kom naar de gratis lezingen

De lezingen worden in het Engels gehouden in zaal C222 van het Forum (gebouw nr 102), Droevendaalsesteeg 2 op Wageningen Campus. De toegang is gratis. De lezingen vinden plaats van 20.00 – 22.00 uur (zaal open om 19:30).

Programma 2019:

Meer informatie