Nieuws

Bevriezing van bodem succesvol bij bestrijding van mediterraan draaigatje

article_published_on_label
22 december 2022

Bevriezing van de bodem is een effectief middel in de bestrijding van het mediterraan draaigatje. Deze invasieve mier veroorzaakt op steeds meer plekken in Nederland ernstige overlast in en rond woningen.

Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR), EIS- Kenniscentrum Insecten en Technisch Innovatie Bureau Achterhoek (Tibach). Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid (LNV).

Effect van kou

De onderzoekers wilden weten wat het effect van kou op mediterrane draaigatjes is. Dit deden ze met een door Tibach ontwikkelde bestrijdingsmethode, waarbij de bodem tot ruim 1 meter diepte wordt bevroren. Uit het onderzoek blijkt dat bevriezen een effectieve behandelmethode is voor het bestrijden van de mier.

De onderzoekers bevelen wel aan om de behandelingen uit te voeren tijdens koude jaargetijden, omdat de mieren tijdens warme perioden erg actief zijn en vluchtgedrag vertonen. In de herfst en winter verschuilen zij zich in de bodem tegen de kou, waardoor er meer mieren kunnen worden verdelgd.

Eerder is de methode ingezet bij de bestrijding van Japanse duizendknoop. Ook deze invasieve plant overleefde de bevriezing niet, terwijl er geen nadelige effecten zijn op het bodemleven en de zaadbank, de voorraad aan zaden in de bodem. Door bevriezing van de bodem kan bovendien de inzet van chemische bestrijdingsmiddelen flink worden beperkt.

Hoe werkt de vriesmethode?

In de bodem rondom en in de nesten worden zogeheten vrieslansen aangebracht tot een diepte van een meter. Deze worden gekoeld tot -35 ºC waardoor de grond afkoelt. Hierdoor bevriezen de mieren en wordt op deze plek de kolonie verdelgd.

Over het mediterrane draaigatje

Op steeds meer plekken in Nederland worden mediterrane draaigatjes waargenomen. Deze mieren zijn in staat om ‘superkolonies’ te bouwen die wel honderden meters lang kunnen worden. Een enkel nest kan uitgroeien tot een omvang die meerdere straten kan beslaan. De overlast buitenshuis bestaat uit verzakte tuinen en stoepen doordat de mieren gangen in de grond graven. Binnenshuis is de overlast ernstiger, doordat de mieren worden aangetroffen van kruipruimte tot zolder en zich ook vestigen in spouwmuren.

Meer informatie: