Nieuws

Koffie houdt verband met minder kans op sterfte bij darmkanker

article_published_on_label
14 februari 2024

Koffiedrinken blijkt bij mensen met darmkanker verband te houden met een kleinere kans op terugkeer van de kanker en een kleinere kans op sterfte. Een team waarin ook WUR-onderzoekers meewerkten, kwam tot deze conclusie.

Uit eerder onderzoek was al naar voren gekomen dat koffiedrinken verband houdt met een lager risico op het ontstaan van darmkanker. Nu is gekeken of het drinken van koffie mogelijk ook gekoppeld is aan het verloop van de ziekte. De onderzoekers legden de koffieconsumptie daarom naast de kans op terugkeer van darmkanker en de kans op overlijden.

In totaal kregen 1719 mensen met darmkanker een enquĂȘte over hun leefstijl voorgelegd, waarin zij ook de vraag kregen hoeveel koffie zij drinken. De resultaten laten zien dat de kans op terugkeer van de kanker 32% lager is bij mensen die veel koffie drinken (meer dan 4 kopjes per dag) dan bij mensen die weinig koffie drinken (minder dan 2 kopjes). De kans op overlijden was het laagst bij 3 tot 5 kopjes per dag.

Voeding en leefstijl bij kanker

Elk jaar wordt bij ongeveer 12.000 mensen in Nederland darmkanker vastgesteld. Het is een van de meest voorkomende soorten kanker in binnen- en buitenland. Hoewel de levensverwachting na de diagnose darmkanker toeneemt, komt de ziekte bij ongeveer 20 tot 30 procent van deze mensen terug. Relaties met allerlei voedingsmiddelen en andere leefstijlfactoren worden daarom uitgebreid onderzocht.

Het onderzoeksteam stond onder leiding van Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Ziekte bij Wageningen University & Research en is mede mogelijk gemaakt door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.