Nieuws

Start-up die landbouwafval omzet met fermentatie wint 4TU Impact Challenge

Published on
13 oktober 2023

Team Afterlife van Wageningen University & Research heeft de vijfde editie van de 4TU Impact Challenge gewonnen. Afterlife richt zich op het omzetten van landbouwafvalstromen in een eiwitbron met behulp van schimmelfermentatie.

Team Afterlife bestaat uit zes studenten van Wageningen University & Research die zich ten doel hebben gesteld om het overvloedige agrarische voedselafval in Nederland om te zetten in een waardevolle grondstof. De fermentatietechnologie van het team levert een mycoproteïne op met een neutrale smaak en kleur. De ‘magie’ gebeurt volgens Afterlife in een bioreactor, waardoor er minder land en water nodig is voor de eiwitbron dan voor eiwitten die van planten zijn afgeleid.

Marisol Calderon en Tim Bongers van Afterlife: “Ongelofelijk - we hadden niet verwacht te winnen! Dit is absoluut een boost voor ons zelfvertrouwen, we gaan deze overwinning uitgebreid vieren met de rest van ons team en kijken uit naar de toekomst voor Afterlife. We willen de 4TU, de jury, het publiek én de andere deelnemers bedanken voor deze geweldige kans.”

Eerder dit jaar won Afterlife de ReThink Waste Challenge van Wageningen University & Research, een internationale wedstrijd die studenten uitdaagde om op innovatieve wijze afvalstromen te hergebruiken voor nieuwe materialen, waardevolle producten of efficiëntere productiemethoden.

De finale van de 4TU Impact Challenge vond op donderdagavond 12 oktober voor de vijfde keer plaats en werd dit jaar gehost door de Technische Universiteit Eindhoven. Het Delftse Geotherm Electric won de publieksprijs. Dit team helpt industriële fabrieken door restwarmte om te zetten in elektriciteit. In totaal deden twee WUR-teams mee: ook BB&B was genomineerd voor de Impact Challenge.

De vier technische universiteiten in Nederland werken samen in de 4TU.Federation. Voor de jaarlijkse Impact Challenge stuurt elke technische universiteit een afvaardiging van twee teams die uitblinken in het ontwikkelen van technologie om verschillende maatschappelijke uitdagingen op te lossen.